Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:58 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Окт, 2008 12:57 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Рецепта на Кристи
3 кг. телешко месо
500гр. сушени сини сливи
1с.л. сусам
200гр. бадеми
1к.л. черен пипер
сол
шафран
1пръчица канела
канела на прах
2 глави настърган лук
мед( по рецепта 4 супени лъжици, но аз сложих 1, зависи от киселината на сините сливи, значи на вкус)

Месото и лука заедно със подправките( без канелата на прах и меда) се заливат със две чаени чаши вода и се варят на тих огън до готовност. Аз лично използвах херметичeска тенджера.

Ако месото е сухо може да се добави и малко мазнина, но на мен не ми се наложи.
След което се изважда месото и в получения сос се слагат сливите да се варят за 10 минути.

Най накрая се добавя малко канела на прах и меда.Соса трябва да е със средна гъстота.

Сервира се в плитка чиния, като най отдолу е соса със сините сливи, после месото и най отгоре предварително обелените и запържени с малко зехтин бадеми и сусама.
Ако съм пропуснала нещо, моля Кристи да ме поправи.

Image


Attachments:
teleshko_sys_slivi.JPG [71.37 KiB]
Downloaded 86 times
 Profile  
 
Сготвено на: 14 Окт, 2008 1:19 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Благодаря!


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Окт, 2008 2:32 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Благодаря ти Миш, че написа рецептата. :) Тези дни съм много заета и нямам време да пиша много.

Имам 3 забележки: една поправка, един пропуск и едно пояснение.

Канелата на прах се слага заедно със сливите.
Освен шафран се слага и жълт оцветител.
Мазнината, която се слага е масло. И яденето става най-хубаво с прошарено телешко - гърди или котлети.

И вариант - с пилешко месо - става също така превъзходно.

Моля админите, като имат време, да поставят една снимка при рецептата. :plz: Така работата ще е свършена перфектно.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2011 10:57 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Направих рецептата и в този вариант.
Тъй като ми се намираха телешки котлетчета от сукалче, ги запеках на тиган за няколко минути от всяка страна, а останалите продукти направих на сос.
Рецептата наистина е много добра и може да се импровизира по нея.
Следващият път, смятам да я пробвам и с пилешко филе.



Image


Attachments:
photos Mariana.JPG [76.95 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2011 1:36 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миш, благодаря, че ми напомни за това прекрасно ястие!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 10:01 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
А какво е "гнездото" на снимката. И да кажа - тази снимка ми харесва повече, но допускам, че оригиналът би ми бил по-вкусен:)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 11:55 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Топката е запържено фиде, което е само за декорация. Така и не ги опитах дали става за ядене. :)
И този вариант не е лош, малко по различно е месото, но също е хубаво. Всъщност на мен най-много ми харесва соса, който се получава. Тези дни ще го пробвам и с пилешко.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB