Маслено тесто:
250 г брашно
125 г масло
щипка сол
1 жълтък
вода
Плънка:
5 глави кромид лук
250 г месо (телешка кайма, или ситно накълцано пилешко месо)
3 с.л. брашно
1 голяма шепа стафиди
магданоз и мащерка(или босилек)
булион
зехтин
маслини - зелени или черни
Приготвя се маслено тесто, като брашното се прави на трохи с омекналото масло и солта и после се прибавя жълтъка и водата, докато стане тесто. Оставя се 30 мин в хладилника.
Плънката се приготвя като се запържат последователно лукът, нарязан на ивички, месото, брашното, булиона и стафидите. Поръсва се с магданоза и мащерката(или босилека).
Тестото се разточва и се изрязват кръгове е купичка. Върху половината се слага плънката и нарязаните маслини. Затваря се и хубаво се притиска по ръба. По средата с алуминиево фолио се правят коминчета, за парата. Пекат се в затоплена фурна на 240° (термостат
, 20 мин.
Приятен апетит.
И ако Биски бъде любзена да сложи моята снимка и тази на Миш, за илюстрация,
рецептата е напълно готова.
Снимка на Миш