Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:22 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Мар, 2009 6:14 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Маслено тесто:

250 г брашно
125 г масло
щипка сол
1 жълтък
вода

Плънка:

5 глави кромид лук
250 г месо (телешка кайма, или ситно накълцано пилешко месо)
3 с.л. брашно
1 голяма шепа стафиди
магданоз и мащерка(или босилек)
булион
зехтин
маслини - зелени или черни

Image

Приготвя се маслено тесто, като брашното се прави на трохи с омекналото масло и солта и после се прибавя жълтъка и водата, докато стане тесто. Оставя се 30 мин в хладилника.

Плънката се приготвя като се запържат последователно лукът, нарязан на ивички, месото, брашното, булиона и стафидите. Поръсва се с магданоза и мащерката(или босилека).

Тестото се разточва и се изрязват кръгове е купичка. Върху половината се слага плънката и нарязаните маслини. Затваря се и хубаво се притиска по ръба. По средата с алуминиево фолио се правят коминчета, за парата. Пекат се в затоплена фурна на 240° (термостат 8), 20 мин.

Приятен апетит.

И ако Биски бъде любзена да сложи моята снимка и тази на Миш, за илюстрация, :plz: рецептата е напълно готова.

Снимка на Миш

Image


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2009 7:03 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Кристи, толкова добре изглеждат, че не изтърпях и сложих снимките.

Само да ми стане готова фурната.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2009 7:33 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Благодаря IPA. Аз помолих Биски, защотo на нея и изпратих снимките. Хич не стоплих да отправя молбата си към всички правоимащи началства. Мисля, че и Биски няма да ти се разсъди, задето си откликнала на горещата ми молба.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2009 7:40 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
И аз благодаря на Ипа, макар че моята снимка не е толкова хубава. :( Но резултатът от рецептата пък беше впечатляващ.
Аз брашно не сложих в плънката, но пък добавих стръкче пресен чесън от мен и малко табаско.
Виж най- големият зор беше с коминчетата. Но нали си имам майстор вкъщи по строене на комини му възложих тази задача и след кратко умуване за диаметър и височина на фолиото се справихме. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2009 8:16 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Моля дами, няма защо. :)
Биски беше качила снимките в галерията и не беше проблем.
Миш, и твоите коминчета ли са от фолио.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2009 8:29 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Да ИПА. От фолио са, но Огнян направи едно приспособление, тоест уви алуминиевото фолио около една тънка тръбичка, която предпазва фолиото от намачкване при пробиване на тестото. След пробиването тръбичката се изважда и вътре остава само фолиевото коминче.
Казах аз, че това беше най-сложната част. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Дек, 2010 4:00 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
След година и половина размисли на тема "Да ги направя ли или не?" онзи ден се престраших и направих емпанадите. Страхотни станаха, само количеството беше малко, тъй като се оказа, че на следващия ден са също толкова вкусни. Малкото коте, (което вече е голям котарак:)) обяви, че иска и на обяд и на вечеря, и на закуска ако може пак:) Та сега смятам в почивните дни да пробвам с плънка сирене-кашкавал, както и да рециклирам пилешкото, което остана от едно печено пиле.
Кристи, рецептата е страхотна. А без ценните напътствия на Миш, особено за плънката и присъствието или липсата на коминче нямаше изобщо да се получат емпанадите.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Дек, 2010 7:32 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:ligi: ще взема и аз да ги пробвам - на Захарко за училище примерно.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Дек, 2010 12:17 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Маце, падвам се, че ви харесаха. Аз правих миналата седмица с различен вариант плънка.
Станаха също така много вкусни.
Ето ви и втория вариант:

1 с.л. олио,
1 малък кромид лук накълцан,
1 малка зелена чушка нарязана на ситно,
1 скилидка чесън счукана,
350 г мляно говеждо,
200 г мляно свинско,
125 г домати пюре,
2 с.л. салца,
110 г зелени маслини накълцани,
60 мл сух kcерес,
сол и черен пипер,
люта чушка по желание

Аз ги правих само с говеждо месо и вместо kcерес, сложих мадейра, което не е съвсем същото, тъй като тя е сладка. Но резултата беш отличен. Един съвет - плънката не трябва да е прекалено суха, за да е сочна, но и не много влажна, за да не остане глетаво тестото при печенето.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Дек, 2010 1:25 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Кристи, без маслини няма ли да стане? Исках това да е обядът на малкия утре, но не ми се излиза в този студ до магазина...


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2010 9:02 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Става и без маслини, Биски. Просто намери нещо киселичко, с което да ги заместиш, за да не стане блудкаво.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB