[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Пирог с картофи
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 27 Юни, 2019 5:52 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Юли, 2009 12:00 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много лесно, икономично и непретенциозно ястие, обикновено се използва за рециклиране на останали задушени (аз ги наричам "размазани") картофи.
За брат ми е суперпразнично, защото напоследък рядко правя този пирог, а още по-рядко се виждаме :oops:

Ако човек има в хладилника или в камерата някакво тесто и са му останали картофи, пирогът става за изключително кратко време.

Картофената плънка е перфектна за гарнитура или сама по себе си може да се използва за основно ястие.

Тесто:
замесва се хлебно, хрушчовско или се размразява бутертесто.

Плънка:
1/2 - 1 кг картофи се обелват и се нарязват на големи парчета с произволна форма. Слагат се в тенджера, посоляват се, заливат се с вода, почти колкото да ги покрие, добавя се малко олио и се подправя с един дафинов лист.
Котлонът се включва на силен огън и се намалява, когато ястието заври, а капакът се оставя леко открехнат.

Картофите са готови, когато водата е почти извряла, а те са почти разкашкани (ако сортът им е такъв, че се разкашкват, се задушават с по-малко вода).

Отделно се запържва лук, нарязан наситно или на ивички - кой както го обича. Лукът трябва да е много, придава допълнитална сладост на плънката.

Смесват се картофите с лука, плънката се подправя с бял пипер и риган и се оставя да се охлади.

Тестото се разточва на две кори според големината на тавата, върху долната се слага плънката и се покрива с горната.

Оставя се да втаса, ако не е от бутер тесто.

Отгоре се набожда с нож с остър връх, по желание се украсява с фигурки от тесто и може да се намаже с жълтък, смесен с олио или течна сметана.

Пирогът се пече в предварително загрята до 180 С фурна, докато стане прекрасно-златист.

Изважда се от фурната и веднага се намазва с масло. Леко се охлажда и се поднася с бульон или салата по избор.

P.S. Утре ще потърся снимки.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2009 10:11 am Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Много благодаря за рецептата. :kiss:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2009 11:39 am Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Да добавя още един вариант за тесто, адски бърз, ето от този пай


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB