Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 30 Ное, 2020 11:50 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 02 Ное, 2006 2:35 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2006 5:05 pm Пон
Мнения: 12
Безкрайно ви благодаря за отговорите!

Реших да се посъветвам и с познат на мой приятел, който живее във Франция...та направих foie gras по френски :mrgreen:. Доста време ми отне приготвянето, а и продуктите не са евтини :-?, но пък си заслужаваше :facelick:.

Да споделя как го приготвих:

Дробът се размразява на стайна температура;

С много остър нож се махат жилките, като се внимава да не се нарушава целостта;

Слагаме го в хладко прясно мляко за около час, след това в керамичен съд или йенска тенджера се овкусява с пипер (аз лично сложих бял пипер), сол и щипка индийско орехче и Арманяк (тъй като в Бг трудно се намира, а е и доста скъпо, може да се използва коняк или Порто, аз използвах Порто) за около 1кг дроб се слага 20-30 грама;

Нарежда се плътно в съда, в който ще се приготвя...идеални за целта са форми от алуминиево фолио, слага се капачето и се остава да престои 12 часа в хладилника...

След това се изважда и се изчаква да се темперира на стайна температура /около 2-3 часа/;

Следва водна баня - слага се в тава с два пръста вода и в предварително загрята на 75 градуса фурна се пече 40 мин;

След това изстива пак на стайна температура и се слага в хладилника за около 2 часа.

Ами май е това :mrgreen:.

След това мажеш върху препечени филийки и консумираш с конфитюр по избор :) естествено и с бутилка качествено вино :jump2:.


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 02 Ное, 2006 4:22 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Добре звучи. Само не видях никъде кога точно се пасира дробчето.


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 02 Ное, 2006 4:55 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2006 5:05 pm Пон
Мнения: 12
ами не се пасира :) това е една от тънкостите, целта е да се махнат жилките без да се наранява целостта на дроба...естественно може и да пасираме, но резултатът няма да е толкова впечатляващ :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 9:34 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
А тогава как става мазането? :roll: Нали то по същността си разваля целостта на дробеца?


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 12:42 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2006 5:05 pm Пон
Мнения: 12
Куцо пиле написа:
А тогава как става мазането? :roll: Нали то по същността си разваля целостта на дробеца?


Това сериозен въпрос ли е? :shock:


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 1:51 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Да, защо? Алеко пита за пасиране, ти казваш, че не трябва да се нарушава целостта, но пък се маже, а продуктите, които се мажат принципно са в, да кажем, пастообразно състояние, по-гъсто или по-рядко. Та?
Съжалявам, не съм почитател на вътрешности и вероятно затова не съм запозната с някои дробни тънкости.


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 1:53 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Доколкото познавам Пилето, въпросът е сериозен и на пръв поглед съвсем основателен.

Мисля си обаче, че разгадах мистерията. Чрез цялата тая обработка дробчето се "разкапва" дотолкова, че става за мазанЬе.


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 2:46 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
И аз така го разконспирирах, но мисля, че трябва да се каже, за невежи като мен :P


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 3:54 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2006 5:05 pm Пон
Мнения: 12
нищо не се "разкапва' и раздробява... самият дроб става идеален за мазане, като масълце е...
даже съм чувала, че франсетата го хапват без никаква термична обработка, само го овкусяват със сол и пипер и го слагат за 24 часа в хладилник...и след това го РАЗМАЗВАТ :P
Обещавам да ви поканя на дегустация следващия път :)


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 4:03 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А всъщност от къде намери гъши дроб?


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 4:15 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2006 5:05 pm Пон
Мнения: 12
използвах патешки дроб... от Метро


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 7:05 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
daniela_jd написа:
патешки дроб

Вкусът му подобен ли е на гъшия? Никога не съм пробвала патешки


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 03 Ное, 2006 9:46 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2006 5:05 pm Пон
Мнения: 12
патешкият е за предпочитане...


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 25 Юни, 2009 4:04 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Юни, 2009 3:53 pm Чет
Мнения: 1
Здравейте,

Попаднах на следния сайт на един български производител, където са представени доста интересни рецепти с патешки дроб. Копирам линка - може да е от полза :) avis-bg(.)com

Реших да опитам варианта на тиган и ми се получи горе-долу прилично. Много е важно да не загори дроба, затова трябва да се нареже на сравнително тънки парчета и да се готви много бързо на висока температура от едната и от другата страна. Ако се готви на по-бавна температура се топи много, а на висока температура ако се готви по-дълго време - прегаря. Затова парчетата трябва да са нарязани на сравнително тънко - по около 1 см дебелина. :) :) :)

Желая ви успех и .... щях да забравя - всичкия дроб в българия е патешки - наричат го гъши от някаква екзотика или и аз не знам от какво. В ресторантите сервират патешки дроб, а не гъши (въпреки че пише гъши)... ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Фуа гра (foie gras)
Сготвено на: 25 Юни, 2009 8:29 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
В България определено се предлага гъши (освен патешки) черен дроб, защото България е една от трите държави (заедно с Унгария и разбира се Франция), където се произвежда такъв дроб. За производството му гъските се "гушат" (за да се увеличи няколкократно), което в съвремието се прави с един апарат под налягане и което се смята, че е много болезнено за гъските. Това стана повод за голям скандал в Европа, особено сред защитниците на животните.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB