Продукти:
500 г едри скариди, размразени, небелени
3 с.л. масло
4 с.л. зехтин
1 средна глава лук, нарязана
2 ч.л. пресован чесън
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. сух розмарин
1 ч.л. смлян черен пипер
1/2 ч.л. cayenne/ лют червен пипер
2 ч.л. сладък червен пипер
2 с.л. сос Уорчестър
1/2 чаша бяло сухо вино
2 с.л. пресен лимонов сок
В голям висок тиган загряваме маслото и зехтина, добавяме лука и го задушаваме около 10-ина минути на слаб огън, докато стане златист и омекне, разбъркваме и добавяме чесъна.
След минута добавяме подправките - мащерка, розмарин, сладък и лют червен пипер, черен пипер, сол, след тях скаридите и готвим на средна топлина.
Разбъркваме често и след около 5 минути, когато скаридите са почти готови, добавяме сос Уорчестър, виното и лимоновия сок. Разбъркваме и след 1-2 минути е готово. Сервира се върху ориз.
Аз често пропускам маслото и слагам само зехтин. Скаридите задължително ги беля - иначе при консумацията им става такова омазване, дет' само хамериканците го могат.
Не се стряскайте от многото подправки - овкусяват ориза. Приготвя се много бързо и няма време готвачът да обърне чашка от сухото бяло вино, с което готви, но това се наваксва при консумацията.
Наздраве.
