Много бързо, лесно и ефектно ястие. Много харесвам съчетанието от мед и лимон и смятам, че мястото му не е само в чая за болно гърло
За 4 порции:
2 броя пилешки гърди
2 с.л. мед (следващия път ще сложа само една с.л.)
сока на един лимон плюс няколко резенчета за украса на готовото пилешко
2 с.л. бренди или нещо подобно, предполагам, с джин няма да е никак лошо
1 ч.л. накълцан пресен розмарин
1 глава стар чесън, изчистен и ситно накълцан (ако ви мързи да кълцате, прекарайте го през преса)
сол, пипер на вкус
1-2 с.л. олио
Фурната се включва да се загрее на 180 С.
Приготвя се сместа за мариноване: в една купа се смесва всичко, без пилешкото, олиото, солта и пипера.
Пилешките гърди се разделят на две и се слагат в марината.
Дъното на тавата се намазва с олио, леко се посолява и се наръсва с прясно смлян пипер (използвах смес от черен и бял; сложете какъвто обичате), отгоре се нареждат парчетата пилешко и се заливат с марината. Месото се посолява и поръсва с пипер и отгоре. Много леко се напръсква с олио, като е много важно мазнината да няма силно изразен аромат!
Съдът се покрива с фолио и се слага да се пече в загрятата фурна за около 30 минути.
Последните десетина минути фолиото се маха, за да се запече пилето, иначе стои като сварено. Без фолио пък медът прегаря.
Готовото ястие се поднася покрито с резенчета лимон и зеленчуци на пара или пюре.
По мотиви от
един блог.