Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:13 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Пиле Тапака
Сготвено на: 29 Авг, 2010 11:15 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ПИЛЕ ТАПАКА
=============

Една невероятна (много се спори дали е грузинска или арменска...) рецепта с цяло пиле. Названието е неправилно "русифицирано", а оттам и минало в български като "таБака", но правилното е "таПака".
Думата "тапака" идва от особения вид грузински тиган, в който традиционно се готви това ястие, който се нарича "тапа". Представлява тежък чугунен тиган с релефно, като на сегашните грил-тигани дъно и тежък чугунен капак, достигащ до 5 кг. на тегло. В по-старо изпълнение, тези тигани са били и каменни.
За нуждите на това много интересно ястие обикновено се взема младо пиле, до 600-700 г., така че, след изпичането му, това да бъде една предостатъчна порция за един човек.
Както винаги, и вариантите на овкусяването, и технологията на печенето (на практика - пърженето) са твърде разнообразни и многообразни.
Аз се опитах да направя мой собствен вариант на това традиционно грузинско ястие и, както винаги, твърдя, че моят вариант се отличава от всички останали по това, че е най-вкусният...

ПРОДУКТИ:
едно младо пиле около 600-700 г. (рецептата успешно може да се направи и с половин по-голямо пиле, срязано надлъжно)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. пресносмлян черен пипер
2 ч.л. сладък червен пипер
2 с.л. олио
30 г. истинско краве масло
60 г. орехи
5 скилидки чесън

След като измием и подсушим добре пилето, с ножица или остър нож го срязваме откъм гърдите. Изрязваме излишната тлъстина и кожа по него и го разтваряме така, че да стане плоско като при този процес счупваме костите около гръбнака.
Поставяме така подготвеното пиле в дебел полиетиленов плик и внимателно, но абсолютно безкомпромисно го начукваме с плосък чук за месо, като се стараем да счупим всички ставни връзки и пилето да стане максимално плоско.
Разбира се, през това време внимаваме да не нарушим обшия вид и форма на пилето и да не деформираме месото.
Изваждаме го от полиетиленовия затвор и започваме да го овкусяваме.
В най-идеалния случай (ако можем да си го позволим), мариноваме пилето за една нощ като го натриваме със сол и черен пипер, намазваме отвсякъде със смес от олио, след това с червен пипер и няколко скилидки счукан на кашичка чесън.
Ако това не е възможно, извършваме този процес преди печенето.
Но има един детайл - счукваме повечко скилидки чесън с 1 ч.л. сол, заедно с чесъна счукваме и стриваме и орехите, докато се получи гладка орехово-чеснова паста, в която изсипваме 1 с.л. олио и добавяме предвидения червен пипер.
Разбъркваме добре цялата тази смес, правим с ножа джобчета под "мишниците" на пилето и обмазваме през тях възможно повече от пилето под кожата. С останалата част от пастата намазваме много леко цялото пиле от двете му страни, като по-голямата част от пастата трябва да се употреби за обмазване под кожата.
Правим леки срезове под кожата, през които скриваме долната част на бутчетата, за да стане общо пилето по-компактно.
Отрязваме острите части на пилешките крилца, те и без това ще прегорят и няма да имат нито вид, нито вкус...
В дебелостенен тиган (най-добре ще бъде, ако имате кръгъл чугунен грил-тиган, но става и всякакъв...) сипваме и загряваме половин с.л. олио и след 5 мин. добавяме 15 г. краве масло, изчакваме да се разтопи добре и да започне да се запържва и поставяме така овкусеното пиле с кожата надолу.
Върху пилето като тежест поставяме подходяща тенджера, естествено, по-малка по диаметър от тигана и пълна с гореща вода.
Печем на среден огън 20 мин., след което обръщаме пилето, като не забравяме да добавим още 1/2 с.л. олио и другото парче масло. Печем още 20 мин.
Поради факта, че цялото овкусяване е под кожата на пилето, по време на печенето цялото пиле идеално се овкусява, без подправките да прегорят и да придадат неприятен вкус. Употребата на орехи в съчетание с чесън и червен пипер в овкусяващата смес придава невероятен нюанс на цялото пиле по време на изпичането.
За тежест при печенето можете да импровизирате, като върху пилето поставите една обикновена порцеланова чиния, а върху нея всичко, което може да ви дойде на акъла като тежест. "Колкото повече, толкова повече", както е казал мъдрецът Мечо Пух...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB