Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:54 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Юли, 2011 8:01 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
ЗА СОСА
1 бутилка червено вино(с повече танини)
200мл. телешки бульон
1 голяма глава бял лук или две по малки
парче целина
1 морков
букет гарни(2 стръкчета магданоз, стръкче мащерка, дафинов лист)
50гр. масло
сол
черен пипер
чаена лъжичка захар
ЗА ГАРНИРАНЕ
150гр. бекон
150гр. пресни гъби
две глави червен лук
зехтин
8 яйца
филийки хляб
чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелете и нарежете главите бял лук на тънки полумесеци. Запържете ги с малко зехтин за 3-4 минути в съда, в който ще правите соса. Налейте виното. Изчакайте да кипне. Прибавете моркова, целината, телешкият бульон и останалите подправки. Намалете котлона и оставете така, докато течността остане наполовина. Прецедете. Запечете нарязания на ивици бекон на сух тиган. Извадете и отцедете. В същият съд сложете малко зехтин и задушете гъбите за няколко минути. Извадете ги, сложете още малко зехтин и карамелизирайте червения лук. В голяма тенджера сложете подсолена вода, прибавете малко оцет и забулете яйцата до предпочитаната ви готовност. Съхранете ги рохки като ги поставите в съд с хладка вода. Стоплете отново соса като накрая прибавите маслото за сгъстяване. Препечете филийките хляб и ги натъркайте с чесън.
ImageImage


Attachments:
12345.JPG [46.07 KiB]
Not downloaded yet
1234.JPG [50.07 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2011 9:31 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Браво, чудесна рецепта! Изглежда прекрасно.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2011 11:11 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
миш маш написа:
1 бутилка червено вино(с повече танини)
Май трябва да е бургундско :).


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 9:25 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Шефе, то ясно, иначе щяха да са яйца по търговишки примерно:))
Миш, пак да кажа - страхотни снимки и много интересна рецепта, почти съм готова да харесам течните яйца:))


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 11:01 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Малко ме притесни пояснението за повече танини.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 11:46 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Написах пояснението за повече танини, да, защото по принцип е хубаво някакво Бургундгско да е , ама нали някой не си е помислил, че съм извадила от избата такова. Бургундското вино се прави от сорта пино ноар, а такива се срещат и на българският пазар. Мерло също върши работа. В краен случай и каберне совиньон.
Ако танините във виното са малко, от соса няма да стане нищо.
Абе общо взето-евтина рецепета . Какво му плащаш -има -няма 8 яйца и една бутилка Пино Ноар, на около 10 ина години. :lol: ( това разбира се в кръга на шегата). Аз лично ползвах Мерло!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 12:43 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Изобщо не съм съгласна, че ако са малко танините нямало да стане нищо от соса. Може да не стане същият, но със сигурност ще е вкусен независимо от вида червено вино. И да, една евтина рецепта си направила:)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 4:20 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Я сега женски бой :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 10:01 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мен пък ме притесни количеството вино - колко остава за готвача?


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юли, 2011 4:24 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
ОТ да мине, хайде една чашка за готвача, ама не пипайте останалото. Не е много! За да се сгъсти достатъчно, течността да изври наполовина. А и в оригиналните варианти на рецептата, тези яйца се сервират с много сос.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юли, 2011 9:25 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
:clap: Браво Миш. Най-после пусна тази прекрасна рецепта и още по-прекрасните ти снимки.
Наистина, това е една традиционна френска рецепта. От почти задължителните, за всякo уважаващo се бистро.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB