Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Юли, 2019 11:42 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Заешко с фенел
Сготвено на: 04 Авг, 2011 9:25 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Продукти:
1кг. заешко месо
150р. бекон
1 гл. лук
1 гл. чесън
шепа сушени манатарки
семена от резене
1 дафинов лист
сух риган
20мл. коняк или бренди
1 чаша бяло вино
2 малки глави фенел(див копър)- бялата част
400 гр. пресни горски гъби или култивирани печурки
5 стръка пресен лук
5 стръка пресен чесън
пресен копър
пресен риган
сол
черен пипер
олио или зехтин

Начин на приготвяне:
Месото нарежете на парчета. Сушените гъби накиснете за около половин час в хладка вода.
Бекона изпечете до хрупкавост, извадете го и в същият съд налейте малко мазнина. Запържете заешкото месо до златисто, посолете и го извадете. Поставете нарязаната глава лук, сушените манатарки, фенела , нарязан на едри парчета, пресните гъби, чесъна и всичко запържете за няколко минути. Добавете коняка и оставете да кипне. Върнете в съда заешкото месо и бекона, сложете подправките и бялото вино.Сипете малко вода, колкото да покрие , захлупете с капак и оставете да къкри на тих огън , около 40-50 мин, до готовност на месото. След като всичко се е задушило добре, добавете пресните лук, чесън, риган и копър.

Ако обичате по-хрупкави зеленчуци, може да сложите фенела по-късно.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater


Last edited by миш маш on 07 Авг, 2011 10:22 am Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2011 11:50 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Рецептата с чудесна, но къде забрави снимките, Миш? :( Защото от тях просто ти покапват лигите. :ligi:
Бих добавила само, че фенел (Foeniculum vulgare) на български се казва също така, резенé.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2011 9:13 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Снимките, чакам Шефа, ако е добре разположен, да ги качи! :oops:
А за фенела, знам,че освен див копър , другото му име е резене. Просто за себе си реших, че ако употребявам корена, ще му казвам фенел, а семената , ще наричам резене. :-) В тази рецепта присъстват и двете. Когато я намерих, точно това ми беше най-интересно,че всички зеленчуци и подправки, се слагат както в зеленото им състояние, така и като сухи . А оригиналното заглавие на рецептата е "Между зимата и пролетта". В този сезон, когато вече се намират на пазара пресни лук и чесън и пресни гъби, но все още се употребяват и набраните от миналият сезон. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2011 10:39 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Добре че не го е кръстила Заешко с Финокио.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2011 11:39 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Имам усещането, че се се заформя нова дискусия! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Авг, 2011 9:42 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Това ядене е наистина много вкусно и изтънчено. Може спокойно да бъде в менюто на някой луксозен ресторант.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB