Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 07 Авг, 2020 5:47 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Апр, 2012 8:25 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Няколко пъти съм пекъл цяла пуйка за Нова Година. Даже веднъж опекох две, защото компанията беше голяма - 10 човека, сред които и двама подрастващи, известни с вълчия си апетит. Ама пък тогава по-големият юноша нещо се изприщи и беше на антибиотици, а по-малкият нямаше апетит, може би от солидарност с батко си. Останалите присъствуващи се нахвърлиха на ордьоврите и салатите, приготвени от ЗМ, и изобщо не стигнахме до пернатите.

Така че за последната Нова Година, за скромната компания от четирима, реших да направя само пуешко филе. В Метро продават парчета от по близо кило, така че - заедно с разните му там сьомги, хайвери, фаршировани яйца и други предястия и салати - едно щеше да стигне.

Ама така просто опечено пуешко филе не върви, нали? Особено при моята репутация на изкусен гурман! Трябваше да измисля нещо.

Преди много години, още май беше преди десетоноемврийския преврат, бях правил пуйка, пълнена с кестени. Реших и сега така да подходя.

Заприходих от кумата, която - не я е срам! - си има кестен в двора на вилата, 200 грама сварени, обелени и замразени кестени. Оставих ги да се поотпуснат, след което ги карамелизирах. Тъй като никога дотогава не бях карамелизирал нищо друго, освен крем, не знаех как да подходя. И тук на помощ се притече Миш Маш, която ми даде акъл (че не аз си нямам, де!).

Накълцах на едро половин глава лук (останалата половинка оставих за Куцото пиле), както и две скилидки китайски чесън. В дълбок незалепващ тиган разтопих няколко лъжици захар, като добавих една бучица масло, колкото да не се отрази пагубно на холестеролното ниво на гостите и най-вече на Вашия покорен слуга. Кльопнах вътре кестените, лука и чесъна, завъртях два-три пъти, угасих пожара с щедра глътка бяло вино и отместих от котлона.

Още преди това бях наложил пуешката гърда в маринатка от балсамико, зехтин и подправки. Като такива използвах вездесъщия черен пипер, малко розмарин и една щипка риган. Така престоя около час в хладилника.

Цепнах във филето дълбока дупка, напълних я с плънката и овързах цялата работа с канап, стана като произведение на някой Bondage-фетишист. Положих мръвката в дълбока Йена-съдинка с капак, намазах отгоре с маринатата и сложих да се пече на 183° С.

След около половин час обърнах, намазах пак и пак пекох половин час. Според мен не беше нужно да се пече толкова дълго, но гостите не обичат месото да им розовее, така че малко го пресуших.

Сервирах с печени на фурна картофки и сладко от боровинки.

П.П. Тъй като другарите от Метро предлагат това пуешко филенце май целогодишно, миналия месец го сготвих пак, като този път за гарнитура имаше залени и бели аспержи, поляти със сос. Мързеше ме да диря рецептата за Sauce Hollandaise, та направих соса от сока, получен при печенето. А, и плънката беше различна. Кестените бяха свършили, та този път използвах ябълки и мандарини. Пак стана.

П.п.п. Снимки нЕма. Разчитам на вашата фантазия.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2012 8:53 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Още преди това бях наложил пуешката гърда...
Надявам се, не е бил силиконова. Че то напоследък всяка пуйка си слага силикон.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2012 7:20 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не си внимавал в час, Шефе. Не пуйките, а патките си слагат силикон.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2012 11:09 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Браво, Алеко:) Добре си го описал, но ако беше турнал и една снимка цена нямаше да има. Аз лично не съм пуйколюбител, може би е нормално да не обичам да ям себеподобни:), затова две години подред правя пиле, пълнено с кестени, като в плънката слагам и ябълки, явно от някъде съм го чела това :)
Сладкото от боровинки много ме зарадва на финала:)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2012 9:43 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Следващия път ще снимам.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB