Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:52 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Мар, 2005 4:08 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Така рецептата - моята, а и предполагам, че не се отличава кой знае колко от оригинала:
Взимате 2-3 №45 стека от аржентинско или щатско говедо, дето се отглеждат само за месо. Понеже такова нещо рядко се намира, пък е и на 12-14 лв. килото можете да вземете свински бут, но с по-малко мазничко. Стека е дебел около 3.5-4 см. Взимате дълбока тенджера и наливате около 1/2 пръст олио (моите пръс'чета са фини, като на пианист :lol: :lol: ). Нагрявате докато олиото започне леко да пуши. Слагате 3-4 скилидки чесън нарязани по дължина, ама не много тънко. В момента, в който станат златисти слагате осолените стекове вътре. Ако се припокриват ще трябва да ги сложите отделно. По половин минута от всяка страна в горещото олио им стига. Вадите ги. Предварително сте накълцали на ситно 1/2 средно голяма глава червен лук. Мятате го в тенджерета и доливате около 1 ч. чаша бяло вино (Може и сока от буркан на стерилизирани краставички). Оставяте лука да се души под капак на умерено силен огън. Аз съм с газ и много ми е лесно да си сменям температурата. Много ми е неясна ситуацията с електрическите котлони.
Докато лука се души взимате 1/2 ч. л. нишесте и го разтваряте в малко вода. Взимате 1 ШЕПА (4-5 с. л.) зелен пипер и заедно с него връщате стековете в тенджерата. Предполага се че соса вече почти е изврял, но не е останал само на мазнина. Установява се с нос :lol: . Ако парите все още ви миришат на вино - не е готов. Оставяте соса почти да изври и добавяте разтворенето нишесте. Лекичко разбърквате докат соса се сгъсти. Воала - пиперените стекове са готови. Поднасят се изцяло покрити със зеления пипер и пюре или Salz Kartoffeln.
Още една дума за месото. Стековете се слагат за малко в олиото, защото по принцип се смята, че говядината трябва да остане леко сурова отвътре. За това олиото трябва да е много горещо, времето малко, а стековете дебели - колкото да се "пърлнат" и получат хубава коричка. Ако ползвате свинско по-добре е да го оставите да бъде "well done". Просто оставете свинското повече време да се задушава заедно с лука, виното и пипера. Може преди да го осолите лекичко да го начукате с дървен чук.


Last edited by Kriss on 11 Мар, 2005 7:03 pm Пет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2005 5:15 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Kriss,това звучи стархотно :facelick: ,особено след като може със свинско и да не бъде "кърваво"..няма търпение да го опитам..потекоха ми лигите..със този зелен пипер. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2005 11:01 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Kriss,получи се страшно вкусно.!Благодаря ти,че сподели рецептата,за това ароматно и пикантно ястие,много ни се услади снощи.. :eat:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2005 7:51 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Лелееее, Крис, ти си бил голям кулинар бре, не само рибар! :lol: Много добре звучи, ще взема да си направя едно таквоз стекченце. Само с говеждото някак си май няма да се получи, защото наистина рядко се намира истински хубав стек от Rindvieh. Ама и с прасешко ще стане.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2005 11:21 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Kriss, пуснах рецептата ти в един руски форум, за да спася едно семейство от гладна смърт :mrgreen: (жената опитала в заведение пиперен стек и и се дощяло да приготви и у дома същото). Имаше и други рецепти, и за да не обиди никого, пък и за да не се мине, жената направила за всеки по три стека, всеки по различна рецепта. Каза, че всичките стекове били одобрени, но само твоя ще го прави пак!
Извинявай, че не поисках съгласието ти :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Май, 2005 6:02 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
biskvitka написа:
Kriss, пуснах рецептата ти в един руски форум.....................Извинявай, че не поисках съгласието ти :oops:

Не съм влизал отдавна - няма проблеми
biskvitka написа:
но само твоя ще го прави пак!

Както викаше един мой приятел "Сега ще си ударя г**а в тавана от кеф" (да ме прощава маладата аудитория)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB