Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Яну, 2022 10:20 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 15 Мар, 2005 4:07 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Дал къри (за 6-7 порции)

Начин на приготвяне:

2 ч.ч. жълта леща
1 ч.л куркума
3 ч.л. кимион
2-3 чушки нарязани наситно
2 глави лук, нарязани на много ситно
5 ск. чесън ,наситнен
1 1/2 с.л. семе от кориандър (аз лично предварително си го начуквам, защото не обичам вкусът му да е много интензивен)
2-3 с.л.ги (може да се замени с олио)
2 ч.л. синапено семе (черно)
1 буркан домати
1/2 връзка пресен кориандър (по желание)
кокосово мляко (по желание)
черен пипер
сол
вода

Начин на приготвяне:
Поставяме почистена леща да ври ,заедно с половината от куркумата и 7 ч.ч. вода.След като кипне намаляваме силата на котлона и варим на слаб огън.
На не много силен огън запържваме,лука ,чушките и чесъна, добавяме подправките и разбъкваме и пържим 30-40 секунди. Изсипваме лещата и пасираните домати подправяме на сол и оставям да къкри докато всички зелунци омекнат.Добавяме кокосовото мляко, след 2-3 мин сваляме от котлона, поднася се топло поръсено с пресен кориандър.

П.С. Който обича люто,може към подправките да добави и лют пипер.
В случай, че не съм споменавала до сега как можем да си направим "заместител" на кокосовото мляко.. :arrow: заливаме 2 с.л. кокосови стърготини с 1 к.ч. вряла вода, оставяме да престои 15 мин.и използваме по предназначение. ;) Ако не искате да използвате кокосово мляко, сложете 2-3 ч.л кисело мляко/сметана към края на готвенето, за да се омекоти вкуса на яситето.
За тези които не са следили темата за "Червената леща", ще кажа ,че видът на ястието като краен продукт е като пюре..затова се консумира топвайки /загребвайки си от него с хляб,за предпочитане индийски. ;)

В случай ,че решите да направите ястието ви съветвам да е в по-малка доза, защото след като престои 1 денонощие, вкусът му става прекалено силен.


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 15 Мар, 2005 4:34 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Урааа!
Вече ще има в какво да си топя хлебчетата! (досега използвах обикновена яхнийка :oops: )
А сега с въпросите - Откъде взимаш семето от черен синап?
Може ли кориандъра да се смели с мелничка за пипер? (От него ще сложа по-малко, че Мъжът го набеди, че мирише на сапун и след онова премеждие със 'сапунените' чапати има опасност съвсем да намрази индийската кухня :-? )
Благодаря за заместителя на кокосовото мляко! :hug:


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 15 Мар, 2005 5:09 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Синап,си купувам от онова магазинче на пазара на "Младост",виждала съм ,че и "Биосет "продават синап,но какъв е незнам. :oops:най-вероятно бял-пробвай с него.
Коринадъра,когато ми трябва смлян го меля в мелничката за кафе (със сигурност ще стане и в твоя вариант),ако искаш да не е толкова силен аромата купи си направо млян,той е леко изветрял ,така няма да се мъчиш.. :)
За кокосовото мляко..изпитано е така парвя поне от 2-3 години,когато за първи път започнах да готвя индийски гозби.Признавам си ,че кокосово мляко,от онова гъстото в куиите ,никога не съм опитвала.А вкусът,на натуралното,от ореха (така за директна консумация)..не ми е по вкуса.


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 04 Апр, 2005 9:35 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...как можем да си направим "заместител" на кокосовото мляко... заливаме 2 с.л. кокосови стърготини с 1 к.ч. вряла вода ,оставяме да престои 15 мин.и използваме по предназначение...

:?:Не разбрах, дали трябва да се прецеди и се използва само течността или се слага всичко? :oops:
Смятам да го правя за вечеря, но това с млякото ме обърква :(.


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 04 Апр, 2005 11:44 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Значи на теория се слага само течността ,(тя си извлякла каквото и е нужно).Понякога ,когато бързам ,и съм забравила да ги накисна първо във вода..слагам директно кокосовите стърготини в яденето.. :oops: ,става доста "екзотично" :lol: ,но на мен не ми пречи. ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 04 Апр, 2005 2:34 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina, благодаря за своевременния отговор!
(Сега ако не стане, само аз ще съм виновна :))


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 04 Апр, 2005 4:52 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Какво има да не стане.. :) ,в най лошия случай ..ще разбереш че индийската кухня не ти е по вкуса ..заради големия "букет" от подправки. ;) Аз лично много я харесвам ,стига не прекалявам с нея..има доста нетипичен вкус,но предполагам ,че не е за секи ..стомах. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 04 Апр, 2005 10:54 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моите хора са консервативни традиционалисти, затова направих малко дал в една мъничка тенджерка и една голяма тенджера леща яхния по нашенски (те пък харесаха дал-а повече от яхнийката). Малко намалих другите подправки и от себе си добавих мъничко лют червен пипер (и там ми беше грешката, горкото ми стомахче как страда), получи се много вкусно, ама като сипах доматите, стана и доста 'чорбесто'. Изпих колкото можах от бульона, за да мога да си топя с хлебчето. Този начин на ядене много ми харесва, единствения проблем е, че не става за гости, голямо освинване пада :lol:. Но пък е много приятно... :ban:
Image
ludetina, благодаря за рецептата! :hug:


 Profile  
 
 Рецепта: Дал къри
Сготвено на: 04 Апр, 2005 11:45 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:o Много приличен вид си му докарала..Моето като по гъсто..да не ти казвам на какво прилича.. :oops: не посмях да го снимам ,за да не откажа хората от рецептата.
Радвам се ,че ви се усладило. 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB