Дал къри (за 6-7 порции)
Начин на приготвяне:
2 ч.ч. жълта леща
1 ч.л куркума
3 ч.л. кимион
2-3 чушки нарязани наситно
2 глави лук, нарязани на много ситно
5 ск. чесън ,наситнен
1 1/2 с.л. семе от кориандър (аз лично предварително си го начуквам, защото не обичам вкусът му да е много интензивен)
2-3 с.л.ги (може да се замени с олио)
2 ч.л. синапено семе (черно)
1 буркан домати
1/2 връзка пресен кориандър (по желание)
кокосово мляко (по желание)
черен пипер
сол
вода
Начин на приготвяне:
Поставяме почистена леща да ври ,заедно с половината от куркумата и 7 ч.ч. вода.След като кипне намаляваме силата на котлона и варим на слаб огън.
На не много силен огън запържваме,лука ,чушките и чесъна, добавяме подправките и разбъкваме и пържим 30-40 секунди. Изсипваме лещата и пасираните домати подправяме на сол и оставям да къкри докато всички зелунци омекнат.Добавяме кокосовото мляко, след 2-3 мин сваляме от котлона, поднася се топло поръсено с пресен кориандър.
П.С. Който обича люто,може към подправките да добави и лют пипер.
В случай, че не съм споменавала до сега как можем да си направим "заместител" на кокосовото мляко..
заливаме 2 с.л. кокосови стърготини с 1 к.ч. вряла вода, оставяме да престои 15 мин.и използваме по предназначение.
Ако не искате да използвате кокосово мляко, сложете 2-3 ч.л кисело мляко/сметана към края на готвенето, за да се омекоти вкуса на яситето.
За тези които не са следили темата за "Червената леща", ще кажа ,че видът на ястието като краен продукт е като пюре..затова се консумира топвайки /загребвайки си от него с хляб,за предпочитане
индийски.
В случай ,че решите да направите ястието ви съветвам да е в по-малка доза, защото след като престои 1 денонощие, вкусът му става прекалено силен.