Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:25 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Юни, 2004 1:04 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 02 Юни, 2004 12:21 am Сря
Мнения: 28
Месенето и точенето не са моя страст, затова използвам готовите, неизискващи предварително варене кори за лазаня - има ги в големите магазини - цена от 2.50 до към 4.50 лв. за кутия с 30 парчета
Продукти:
1. 12 кори готова лазаня
Плънка:
2. 500 г. почистен и нарязан спанак
3. 300 г. краве сирене
4. 1 голяма глава стар или 1 връзка зелен лук
5. 2-3 скилидки чесън (или стрък пресен или няколко щипки гранулиран)
6. 40 г. зехтин или олио
7. 3 г. сол (1/2 ч.л.)
8. 1 яице
Заливка:
9. 60-70 г. краве масло
10. 50 г. брашно
11. 600 г. прясно мляко
12. 3 г. сол
12. 5 г. захар
13. бял пипер и мащерка на вкус (по 1-2 щипки)
14. 2 яйца
15. 100 г. кашкавал

Приготвяне:
В растителната мазнина задушаваме до омекване лука, чесъна и спанака, като посоляваме леко, за да си пуснат сока. Когато омекнат, сваляме зелунчуците от огъня, прибавяме натрошеното сирене разбъркваме и прибавяме и яйцето.

В 50 г. от маслото запържваме на слаб огън (3-4 на 6 степенен ключ) брашното, докато започне да пожълтява леко (светла запръжка), прибавяме при непрекъснато бъркане млякото и подправките и варим на бавен огън при непрекъснато бъркане около 10 мин - докато почне да се сгъстява, като внимаваме да не стане на бучки. Сваляме от огъня и прибавяме яйцата (това дотук е класически средно гъст сос бешамел, само че не се слагат цели 2 яйца, а 3 жълтъка, но за заливка може и цели яйца)

На дъното на намаслена(5-10 г. масло) тавичка (аз използвам малка с тефлоново покритие, чието дъно се покрива точно от 3 кори) се сипват 4-5 супени лъжици сос, 3 кори, 1/3 от плънката, малко бешамел, 3 кори, 1/3 от плънката, малко бешамел, 3 кори, 1/3 от плънката, малко бешамел, 3 кори, останалия бешамел и се поръсва с настъргания кашкавал и останалото (5-10 г.) масло.

Пече се в предварително загрята до 180-200°С фурна 40 минути (толкова пишеше на първата кутийка кори които си купих, и другите стават добре).

Бешамел слагам на всеки пласт, защото плънката става прекалено суха, за да може да "напои" корите - те все пак са паста и имат нужда от 2.5 пъти от масата си вода/течност която да попият и да се сварят.

без миене на спанака - приготвяне за 30-40 мин и още толкова печене.

Да ви е сладко :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2004 3:15 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Много ми се ще да опитам лазанята, но кажи, моля те, какви кори купуваш. Не стават ли разкашкани. Купувах едни български и нищо не стана - едни клисави бяха...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2004 3:11 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 02 Юни, 2004 12:21 am Сря
Мнения: 28
italpasta - италиански, цена на различни места м/у 2.98(Фантастико) и 3.65 лв. (обикновените, предлагат се и със спанак в самите кори с 0.50 лв по-скъпо, но в къщи не сме ги пробвали)
Melissa - Primo Gusto - гръцки, на промоция в БИЛА ги купих за 2.50 в комплект с кутия доматено пюре, колко струват по принцип незнам.
И двата вида не се разкашкват - седи си плътна кора, възможно е да са "попреварени" за италиански вкус - те пастата я ядат доста "по-сурова" и жилава, доколкото знам ... за съжаление не ми се е случвало да опитам паста приготвена изцяло по италианска технология ...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2004 9:19 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Как се правят кори в домашни условия, може да видиш моя пост


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB