Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 30 Ное, 2020 1:05 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Re: ТАКОС
Сготвено на: 11 Юли, 2004 1:25 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Лудетина излезе по-сериозна и спази обещанието си навреме, но ето и закъснялата рецепта за такос. Не съм била в Мексико и въбще в Лат.Америка, рецептите ми са от една уругвайка, която познава кухнята на континента. В зависимост от района тези питки се наричат различно: "чиласкитас", "тортийяс", "енчиладас", "такос" . Основната рецепта е следната:

ТАКОС
Царевични зърна се смилат на тесто, оформят с ръце и се сплесква върху дъска под формата на плоски питки. Пекат се в тиган без мазниня от двете страни и се завиват в кърпа да се задушат. Тъй като царевичната ми нива не даде богат урожай :lol: , правя такос от готово царевично брашно с малко вода и сол. Ако решите да се придържате към оригинала и смелите млади царевични зърна, тестото се съхранява успешно в найлонови пликчета във фризер.
Най-много обичам такос с пилешко, например

Такос о енчиладас ен салса моча
/царевични питки с пилешко в сос/
16 такос
бяло месо от 1 пиле
ч.ч. настърган кашкавал
1 глава лук на тънки кръгчета + 1/4 глава
1ч.ч. прясно мляко или сметана
скилидка чесън
Пилешкото се сварява със сол и четвъртинката лук и се накъсва на парченца.
За соса: 7-8 домата, 1/4 глава лук, скилидка чесън, 1 люта чушка.
Доматите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се пасират заедна с лука, чесъна и чушката. Сосът се загрява, посолява се и всяка питка се топва в него. Нареждат се по 4 такос в чиния, като помежду се ръси малко пилешко, малко сос, нарязан лук, настърган кашкавал и 2л.сметана.
Това чудо трябвало да пие текила, но и така си е достатъчно люто, затова май е по-добре сухо бяло вино или бира.


 Profile  
 
 Рецепта: Такос
Сготвено на: 11 Юли, 2004 4:33 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
За рецептата за питките ми е въпроса- ама никакво масло или някъква мазнина не се слага в тесто?Защото моите рецепти всички са с масло или мас. Колко горедолу е твърдо тестото?
Питам защото моите тортили винаги стават "малко " коравички та после с тях направо си гребем от соса ,а не стават много за завиване..Може би ги препичам..
:?
Очаквам напътствия.. :)
За пояснение аз ги пека в тефлонов тиган..гдали на котлона на печката ставт?За нормални котлони говоря.. :?:


 Profile  
 
 Рецепта: Такос
Сготвено на: 11 Юли, 2004 5:26 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Така твърди приятелката ни Глория - без мазнина - мазнината е в соса. И аз ги пека в тиган, за да станат по-мекички, трябва да ги задушиш задължително в съд с капак или във влажна кърпа /нещо като питката отишла на нивата, нали се сещаш?/ Може някой да каже нещо направо от извора???


 Profile  
 
 Рецепта: Такос
Сготвено на: 11 Юли, 2004 5:47 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ок ,мерси тъй като снощи вече правих макар и с хрупкави такоси ( ти ме подсети и не можах да дочакам твоята рецепта,защото мъжът ми страшно сладокусен и като чу "мексиканска кухня"...) ,по натък ще видим как ще се справя с новите идеи.. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB