Пиша тук темата защото е от книгата на Ути Бъчваров "Вкусно 2 - Рецепти без граници". Тази е от Швейцария. Стори ми се много интересна
Преписвам дословно:
Продукти:
за омлета:
150 гр. прясно мляко
50 гр. бяло полусухо вино
4 яйца
2 с. л. брашно
олио
сол
за соса:
1/3 пак. краве масло
3 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
100 гр. кашкавал
2 с. л. ликьор ( най-добре вишновка)
черен пипер
за плънката:
1/2 ч. ч. бяло полусухо вино
индийско орехче
черен пипер
250 гр. микс от сирена и кашкавали
Приготвяне:
Незнайно защо в Швейцария освен часовниците и банките и кравите ги бива. Млякото им е повече и десетките им видове сирена и кашкавали по цял свят ги почитат. С дупки, без дупки, с мухъл и без мухъл. Идеално мезе за всякакви алкохолни изкушения. Нека ви разкажа и за това загърнато омлетче, с което се глезят младите влюбени по онзи край!
Първото нещо е омлетчето. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото, не пропускаме и 2-3 лъжици брашно. Интересното е, че задължително трябва да добавим и половин чаша бяло полусухо вино. Досещате се, че сместа е нещо средно между тази за палачинки и омлет. Мятаме ги в нагорещен тиган, най-добре е тефлонов, и врътваме едни тънки омлето-палачинки.
Сместа от кашкавали, ако имате швейцарски най-добре. Колкото повече видове, толкова по се доближавате до идеалния резултат. Но идеално става и с наши пушени, топени бели сирена и жълти кашкавали. Настъргвате ги, намачквате ги, прибавяте и бялото вино, както и малко настъргано индийско орехче и черен пипер. От тази плънка слагаме по лъжица-две по средата на всеки омлет, загръщаме ги на писмо и ги нареждаме като керемиден покрив едно върху друго в намазнена тавичка. И отгоре ги заливаме с един по-различен...
Ликьорен сос "Бешамел": Разтапяме масло, прибавяме брашното, след това при непрекъснато бъркане прясното мляко и най-интересното - 2-3 с. л. ликьор. Ако имате вишновка, ще е най-добре.
И така залятата тавичка - за 20 минути в предварително загрята фурна. А аз в това време отивам да водя интелектуален разговор с кравата Милка!