Вчера правих такъв омлет по френска рецепта, много по-обикновен
.
За една порция:
2 яйца, много добре измити и подсушени
прясно мляко или течна готварска сметана, колкото яйцата
щипка сол
малко бял пипер
50 г сирене (каквото има)
Яйцата се разбиват със солта и пипера. Прибавя се млякото или сметаната. За да се улучи точното количество течност, млякото се сипва в черупките от яйцата.
Загрява се тиган с дебело дъно (котлонът не трябва да е нито горещ, нито студен; ако е 4-степенен на 3, ако е 6-степенен, на 4, ако е 9-степенен - на 5 или 6). Леко се намазнява (каква ужасна дума
) и се изсипва яйчената смес. Когато омлетът поизсъхне отгоре, се обръща внимателно. Отгоре (върху вече изпържената страна) се настъргва сиренето и може да се смели още малко пипер. Готовият омлет се прегъва през средата (сиренето остава отвътре) и се поднася с доматена салата.
(На мен обикновено третият омлет ми става най-хубав)
Много елементарна рецепта, а пък се получава доста вкусен ; никога не успявам да го снимам, толкова бързо го омитат