Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Окт, 2019 11:51 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Май, 2005 12:50 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Полента/качамак с синьо сирене, рукола и карамелизиран лук

5 +1 С. лъжици зехтин.
¼ Чаща нарязан кромид лук
2 С. Лъжици ситно нарязан чесън.
2 С. Лъжици накълцан босилек
½ Ч. Лъжичка сол
Три врътки от мелничката с черен пипер
1 ½ Чаши мляко
¾ Чаша полента (едросмляно царевично брашно/грис)
½ Чаша натрошено синьо сирене
Брашно за овалване на полентата
Карамелизиран лук (рецептата е надолу)
1 връзка аругула (рукола), отрязани дръжки, добре измита и изсушена
½ Чаша запечени орехи
Намасляваме квадратна 23 см. тавичка с 1 лъжичка от зехтина.
Загряваме в тенджерка на силен огън други 2 лъжички зехтин. Когато се сгорещи мазнината слагаме лука, чесъна и босилека. Задушава се за 30 сек, добавя се солта и пипера и се задушава още 30 сек. Добавяме млякото и кипваме. Бавно добавяме царевичния грис като непрекъснато бъркаме докато не стане с консистенциата на гъста запръжка. Към сгъстената смес се добавя синьото сирене (тези които не са любители могат да използват нормално саламурено) докато не се разтопи и хомогенизира сместа. Сваляме от огъня и бързо прехвърляме сместа в тавичката, като притискаме и заравняжаме с лъжица. Оставя се в хладилника за 1 час да се охлади и стегне.

Иважда се полентата от тавичката и се реже на еднакви 4 см. квадратчета.
Поръсваме хапките с брашно. В тиган се загряват на силен огън останалите 3 лъжици мазнина. Като се загрее полента хапките се запържват до златисто (около 1 мин. на страна.) Изважда се и се подсушават върху хартиена салфетка.
Сервира се с листа рукола, карамелизиран лук и ореховите ядки аранжирани върху всяка хапка.

Карамелизиран лук:

4 Суп. Лъжици безсолно масло
½ кг кромид лук, почистен и нарязан на тънки шайби.
½ ч. Лъжичка прясна мащерка
¼ Лъжичка сол
¼ Лъжичка прясно смлян черен пипер
В голям тига на средно силен-огън се разтопява маслото. Добавя се лука се намалява огъня до срендо-слаб.готви се бавно, като се бърка периодично, докато не стане златисто кафяв и карамелизиран (около 45 мин). Накрая се добавя мащерката, солта и пипера като се разбурка добре за да се смеси равномерно (оставя се за около 1 мин).


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 7:11 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вай, вай! Вещиците знаели и да готвят, а не само магии да правят! Браво!

Veshtica написа:
Загряваме в тенджерка на силен огън други 2 лъжички зехтин. Когато се сгорещи мазнината слагаме лука, чесъна и босилека.


За това сигурно ще срещнеш отпор от Готин, ама да не ти пука! Ужасно вкусно звучи!
И още само един въпрос: За да се "карамелизира" лукът не трябва ли захар? Иначе си е просто задушен/запържен лучец. Или аз съм пропуснал нещо? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 10:39 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
За да се "карамелизира" лукът не трябва ли захар

В самия лук се съдържа доста захар.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 1:03 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Със сигурност, но самият термин "карамелизиране" не предполага ли използването на шекер като такъв, а не на съдържащия се в продукта? Просто питам, не се заяждам.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 4:51 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Интересна рецепта. Трябва да се пробва. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:56 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Лукът съдържа много захар която се карамелизира при термична обработка. Няма нужда да се добавя захар.

Рецептата е на Емерил Лагаси, който е един от най известните и популярни шоу-готвачи на Food Network.
Така че комплиментите са за него.

И стига сме се заяждали с Готин, че ще вземе да зареже форума ни, а той е ценнен кадър с много опит и свежи и обосновани идеи!
Мисля, че трябва да приемем за девиз руската поговорка "На вкус и цвет товарищей нет"(за вкус и за цвят няма приятели). Демек всеки има различен вкус и харесва различни неща, и всяко мненив заслужава уважение. Точно това се опитвах да кажа с коментара си в темата за измислената мусака на Бисквитка.


Last edited by Veshtica on 07 Май, 2005 10:01 pm Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:57 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Veshtica написа:
Полента/качамак с синьо сирене, рукола и карамелизиран лук


Въпреки прокобата на Алеко :), единствено мога да кажа, че рецептата е перфектна и изглежда ужасно вкусна.
Пък и съм изкушен да си призная, че почти всички продукти, включени в рецептата са от любимите ми...
Свалям шапка на такива рецепти, личи си умелото съчетаване на продуктите и вкусовете като краен резултат.
Браво, браво, браво и още веднъж, браво! :) :) :)
Върхът е карамелизираният лук.
За Алеко [hide]Всеки продукт, съдържащ известно количество захар може да бъде карамелизиран. Не винаги, обаче това става много лесно. Известни са и карамелизираните моркови като гарнитура.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:59 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Винаги съм си мислил, че за да карамелизираш нещо, трябва преди това да карамелизираш захар. Явно има още да уча. Благодаря!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 10:01 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Veshtica написа:
И стига сме се заяждали с Готин


:) :) :) Свикнал съм...
Радвам се, че ви харесва това, което пиша.
Всъщност, честно казано, предпочитам да се изпокараме, но да излезе истината и всеки да научи нещо ново.
Защото сме тук, за да научаваме един от друг по нещо ново, интересно и полезно.
Поне на мене ми се иска да е така. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB