Преди няколко години на Графа в София имаше една чудна кръчмичка - "Масис". Държеше я арменецът Ончо, който правеше най-вкусните магданозени кюфтенца на света! По всяко време на денонощието! Къде си, Ончо
Ето неговата рецепта:
АРМЕНСКИТЕ МАГДАНОЗЕНИ КЮФТЕНЦА НА ОНЧО
Пропорциите са на 1 връзка много ситно накълцан магданоз /без дръжките и не в блендер/ 1 яйце, 1 с.л. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 3-4 щипки сол, щипка сода бикарбонат. Всичко се меси продължително /ок.10 мин./ и се оставя за половин час в хладилника. После се гребва със супена лъжица от сместта, овалва се в брашно, изтупва се от излишното количество, оформя се кюфтенце и се пържи на силен огън. Отцежда се върху хартия.
Топли или студени, кюфтенцата на Ончо са като сюнгер - пият бири, вина и мастики на поразия. За мастика или водка са най-хубави студени със сос от чесън и кисело мляко.
И накрая да си призная - уж ги правя точно по рецептата, но никога нямат онзи опияняващ вкус на Ончовите кюфтенца...