Започвам с англйска кухня понеже го папкахме снощи и все още съм на тази вълна..
Незнам от къде я изрових тази рецепта пред година сега не мога да намеря първоизточника макар да си загубих 30 мин ровене из интернет
Варинатите са много .. ето моя:
Shepherd's pie
колко 1 кг. картофи (сварени с обелките, обелени и намачкани докато са топли)
около 500 гр кайма (оригиналът е с агнешка, но и с телешка е много вкусно)
1-2 моркова
1 -2 глави лук
целина 1-2 шайби (аз така си я нарязвам и замразявам иначе и със стебла става)
1/2 буркан стерилизиран грах (може и царевица, а може и двете като си калкулирате количеството)
масло около 70-80 гр
прясно мляко около 1 к.ч.
черен пипер
сол
индийско орехче (по желание, липсваше в оригинала)
риган (в оригинала го няма, така че е по желание)
доматено пюре около 1-2 с.л. (аз предпочитам обаче домати от буркан около 2-3 броя нарязани на ситно)
телешки бульон около 300 мл.
кашкавал (чедър, гауда, грюер) за поръсване около 150 гр.
(понеже готвя на око малко ми е трудно описанието с мерките, така че моля за извинение)
Начин на приготвяне:
От картофите, млякото, 30-35 гр масло, сол и индийското орехче правим картофено пюре. Нарязваме зеленчуците наситно и ги запържваме за 2-3 минути. Добавяме каймата и пържим дакато си промени цвета (да не забравите хубаво да я разбъквате, за да не стане на топчета). Поставяме подправките, доматите (доматеното пюре) и бульона и задушаваме на тих огън около 25 минути. Трябва да е сочно, защото иначе паят ще е сух!
В подходящ съд изсипваме каймата, хубаво разстиламе отгоре пюрето, заглаждаме, поръсваме с кашкавала и печем в предварително загрята фурна (200 градуса) за около 20-25 мин.
Успех!!
П.С. Понеже готвя в тефлонов тиган мазнината е по-малко иначе ще трябва повече, така че може дори за каймата да използвате олио