Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:22 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Сеп, 2004 10:32 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Някой знае ли как да предотвратя появяването на пяна(или поне намляване на количеството и)при пържене на кюфтета..?Снощи с фалафелчетата пак имах този проблем.. :?


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Сеп, 2004 7:51 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
И аз винаги съм се чудила за това. Когато се пържи риба, ако се сложи равна ч.л. сол в тигана, олиото не пръска и не почернява, а рибата си поема, колкото и трябва. Но при кюфтете не действа - пробвах :D


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Сеп, 2004 9:39 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси и това е нещо все пак! :wink:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Сеп, 2004 5:18 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Пяната се появява заради кръвта в месото, т.е. няма как да се справиш, освен, ако не обезкървиш месото изцяло.
При зеленчуците го няма този проблем :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Сеп, 2004 5:50 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Нещо не мога да се съглася съвсем,защото преди два дена си првих фалафели(в тях няма месо) и пак се пениха на поразия.. :(


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Сеп, 2004 6:22 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
А и как ще обезкървиш каймата, освен ако не си я правиш сам?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2005 2:09 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
vegetarianec написа:
Пяната се появява заради кръвта в месото, т.е. няма как да се справиш, освен, ако не обезкървиш месото изцяло.
При зеленчуците го няма този проблем :lol:


Пяната се появява не от кръвта в месото, а от употребата на яйце в каймата. Пяна се получава в достатъчно количество и при панирането по класическия начин - яйце,брашно, яйце.
По-малко пяна се получава ако тази панировка стане - яйце, брашно, яйце, брашно.
А още по-добре - панировка "Орли".


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2005 8:56 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Според моя позната, завършила химия, пяната се дължи на различната температура на кипене на съставките на каймата и мазнината за пържене.
Кюфтетата ги пека на скара (с изключение на пожарските и тези от риба) и пак има пяна. Затова съм склонна да вярвам на девойката (може би трябва да се допитам до още някой химик, че въпросната дама не е по готвенето)...


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2005 9:22 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Въпросът ми не e само за кюфтета на месна основа,сякъш заленчуковите се пенят повече :-?.Фалафелите и бобените кюфтенца (т.е. "вегетарианските хамбургери" на Raza) например...правят такова мазало , а аз толкова ги обичам. :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2005 8:37 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
vegetarianec написа:
Пяната се появява заради кръвта в месото, т.е. няма как да се справиш, освен, ако не обезкървиш месото изцяло.
При зеленчуците го няма този проблем :lol:


Кръвта при първия досег с високата температура се коагулира и не се пени.
Пени се само яйцето, което присъства винаги в рецептите за пържени кюфтета.
Направи проба - не слагай яйце в каймата за пържене и виж резултата.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2005 1:15 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2005 12:38 am Пет
Мнения: 23
Location: Montreal/Пловдив
gotin написа:
....Пени се само яйцето.....


май белтъка е виновен, а :roll: :)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2005 11:36 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
flash* написа:
gotin написа:
....Пени се само яйцето.....


май белтъка е виновен, а :roll: :)


Вероятно. А може да е и от жълтъка.
Факт е, че като се правят кюфтета без яйце вътре (има и такива рецепти) при пържене не се образува пяна.
А когато се сложат повече яйца - много се пени.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB