Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:58 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Дек, 2005 3:48 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Правила за използването на тенджерата под налягане

Източник : "Тенджерата под налягане - 111 рецепти "

Image

1. Преди да използвате нова тенджера под налягане, кипнете в нея литър вода, в който сте прибавили малко мазнина, или най-добре сварете литър мляко (без да затваряте херметически). Това ще предпази вътрешността на тенджерата ви от потъмняване при следващите готвения.

2. Спазвайте точно упътванията за правилното затваряне и херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията, приложена към тенджерата.

3. Ако вентилът за парата не е на мястото си, поставете го върху капака и го натиснете да слезне до долу.

4. Най-напред поставете тенджерата на силен огън . Щом вентилът започне да се върти и да изпуска пара, значи в тенджерата има вече нужното налягане. От този момент започвате да отчитате времето за приготвянето на ястието, посочено в съответната рецепта.

5. Щом вентилът се завърти, ВЕДНАГА НАМАЛЕТЕ ОГЪНЯ. Достатъчно е вентилът да се върти съвсем леко или дори да не се върти, но да изпуска от време на време пара. Това показва, че вътре се подържа необходимото налягане. Силното въртене на вентила само хаби излишната енергия, а може да бъде и опасно.

6. Когато изтече определеното време за варене, свалете тенджерата от огъня и вдигнете вентила, за да излезе парата и да спадне налягането в тенджерата. Не е необходимо да вадите изцяло вентила, за да не се загуби.

7. След като престане да излиза парата, отворете тенджерата.
НЕ БИВА ДА СЕ ОТВАРЯ ТЕНДЖЕРАТА, ПРЕДИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА ПАРАТА И ДА Е СПАДНАЛО НАЛЯГАНЕТО !


Attachments:
images.jpg [1.25 KiB]
Downloaded 313 times


Last edited by marabu on 10 Дек, 2005 6:13 pm Съб, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 10 Дек, 2005 6:13 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Практични съвети и поддържане на тенджерата

Източник : "Тенджерата под налягане - 111 рецепти "


1. Не наливайте течност повече от 2/3 от височината на тенджерата, защото има опасност заедно с парата във вентла да попаднат и частици от продуктите и да го запушат.

2. Когато готвите продукти, които набъбват при варене или образуват силна пяна, течността в тенджерата трябва да бъде най-много да е до 1/3 от височината и . това се отнася за : зрял фасул, леща, грах, ориз, тестени изделия, спанак и др.

3. Ако забележите, че преди да е започнал да се върти вентилът, изпод капака излиза пара, значи не сте херметизирали добре. Нужно е само да завъртите още малко дръжката.

4. Тенджерата не бива да се слага на огъня празна, тъй като това ще доведе до повреждане на каучуковия пръстен на капака.

5. Каучуковият пръстен трябва да се предпазва от замърсяване с мазнини. За тази цел след всяко готвене на по-мазно ястие е необходимо пръстенът да се измива добре с гореща вода и четка.

6. Макар, че алуминият е устойчив на хранителните киселини, все пак за предпочитане е да не се оставя ястието да престоява в тенджерата. Ако остане за другия ден, пресипете го в друг съд, а тенджерата измийте със сапун и обилно изплакнете с вода.

7. След всяка употреба изчиствайте каналчето на вентила със силна струя или, ако се налага с тънка тел. Изчиствайте внимателно и долния край на вентила, където също могат да се задържат хранителни остатъци от готвеното.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB