Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:35 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 03 Апр, 2006 10:48 pm Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Формата ПЪРВО се облива със желатин, хака се в хладилника да се стегне и чак тогава върху този пласт желатин се реди първият пласт от продуктите - шайбички, розички, пръстенчета, който пак се "запечатва" със желатин пак чрез обливане и пак се слага да се стегне в хладилник. Това се повтаря със всеки следващ слой продукти.
Пълнежите се смесват с желатин за да могат самите те да се желират.

Когато се вади формата се потапя в ГОРЕЩА вода за 10-тина секунди.
При самото обръщане желираното трябва да легне с основата си върху чинията за сервиране, а не да "виси" над нея. Така задачата рязко се опростява, защото вече борбата е да се отлепи и издигне формата, а не да се раздруса желираното и то да падне в чинията.
Ако формата не е пълна до ръба, се подбира по-малка чинийка, за да компенсира височината - разлика от 1 сантиметър може да доведе до неприятности, защото отлепянето става неравномерно и желираното може да се разкъса.
Когато обаче се опитвате да вдигнете и освободите формата винаги контролът е по-добър и може да се отлепя по-равномерно...


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2006 3:36 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Много добре описано! А използването на Ана-Никол-Смитови форми :mrgreen: още повече би улеснило нещата.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2006 3:42 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
[hide=Жена ми да не чете!]С нея не бих правил козунак :mrgreen:[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2006 3:48 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Потопете изящното тяло във вана с ароматни соли и треви.
Не прекалявайте с времето за да не омекне съвсем.
Увийте го добре в суха кърпа за да придобие подходящи форми.
Ароматизирайте с D&G преди поднасяне...
... Из Наръчник на канибала за приготвяне на туземки... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2006 3:52 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
[hide=Жена ми да не чете!]С нея не бих правил козунак :mrgreen:[/hide]


Какъв козунак бре! Нали става дума за желе, т.е. нещо клатещо се. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2006 3:53 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Точно козунак - то месене, то масаДжи... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2006 3:57 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ами мозъкът ми е станал на желе :P.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB