Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:48 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 05 Апр, 2006 11:49 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Само важните неща за добър козунак.
1. Прави се с двукратно замесване - първо се замесва рядка ОПАРА от хладка( до 30-35 градуса) вода или мляко, маята( доста мая трябва), малко захар и малко брашно до получаването на рядка каша; после след като маята шупне добре се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането - във формата. Преди да се плете тестото трябва да се премеси още веднъж инак е много шупнал повърхностният слой и лепне здравата.
2. Много трябва да се внимава със захарта - трябва да е точното според рeцептата количество инак козунакът няма да Фтаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото - 5-6 часа и обикновено се пече в малките часове :mrgreen:
3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане - ще прегори, а вътре ще е клисав.
4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак, макар по фурните да използват масово куркума за оцветител и имитация на мнооооого яйца.
5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене - формите са доста спретнати - не слагайте във фурната повече от две - не може да насмогне да ги опече( имам предвид обикновените домашни готварски печки).
Традиционно се ароматизира с лимонова кора, но и с канела не е лошо.
6. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате на "конци".

Горе-долу това е :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB