Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:39 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Ное, 2004 2:04 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Ное, 2004 1:28 pm Пет
Мнения: 6
Location: София
Какво ще кажете за една такава тема. Мисля че ще бъде полезна.

Месото измивайте съвсем набързо, преди да го нарежете. В противен случай във водата ще преминат част от хранителните сокове. Ако го пържите или печете на скара, след измиването го подсушете със суха кърпа. Така ще запази хубавия си цвят.

За да нарежете лесно месото на тънки парчета, поставете го в камерата на хладилника за 1 час.

Постното месо ще получи по-добър вкус, ако го шпиковате със сланина. Оставете сланината в камерата на хладилника да замръзне, след това я нарежете с остър нож на тънки пръчици. Шпиковането ще направите по-лесно, ако шващате нарязаната сланина с пръсти, потопени в сол. При печене постното месо може да се покрие с тънки филийки сланина (пушени гърди).

Преди да сложите месото да се пече, дръжте го 5 мин в кипяща вода. Така то няма да се “свие” и става по-вкусно.

Месо от по-старо животно мариновайте 20 мин с 1 лъжица ракия или 1 чаша коняк. То няма да задържи миризмата на алкохола, но ще стане меко и сочно и ще се свари по-бързо.

Неотлежалото месо от прясно заклана свиня не е подходящо за печене. Ако все пак решите да изпечете такова месо, залейте го с 1 чашка ром или коняк.

Овчето месо ще загуби специфичната си миризма, а телешкото ще придобие много пикантен вкус, ако го намажете с тънък слой горчица няколко часа преди да го поставите във фурната.

Печеното или задушено месо се реже студено, за да не се рони. Залива се с топъл сос.

Ако искате бульонът да бъде силен и хранителен, поставете месото в хладка вода. За да остане месото сочно и вкусно, сложете го в кипяща вода.

Бульонът се избистря по следния начин: Разбийте на пяна 2-3 белтъка с малко вода и лимонов сок или вино. Постепенно ги сипете в кипящия бульон и оставете да заври. Дръпнете на края на печката. След около 30 мин прецедете през гъсто сито.

Кебапчетата за скара ще бъдат сочни, ако след омесването на каймата с подправките прибавите половин чаша вода на колиграм месо. Най-добре е да се работи с миксер.

За да обелите лесно сварен език, потопете го в студена вода веднага след изваждането му от бульона.

Месо, което е получило лек дъх, сложете за 10 мин в слаб прецеден чай от лайка. Изплакнете го със студена вода. Ако дъхът не се е изгубил напълно, повторете. Употребете го след по-продължителна топлинна обработка.

В хладилник се държат само пресните колбаси – сухите и полусухите губят от вкусовите си качества. Най-добре се съхраняват, закачени в килер, но не бива да се допират.

За да не потъмнее отрязаната повърхност на салама, намажетея с белтък или с дебел слой краве масло (мас).

Позасъхналите нарязани колбаси натопете в студено мляко за 30 мин. Употребете ги за пица или топли сандвичи.

Домашно приготвените колбаси често хващат плесен. Ще я отстраните, ако намокрите кърпа в гъст разтвор от сол и вода и с нея изтриете плесенясалите места. По този начин се възпрепятствува и образуването на нова плесен.

Когато чистите риба, посолете ръцете си, за да не се плъзга.
Ако люспите се чистят трудно, потопете рибата за една минута в кипяща вода или я полейте с оцет.

Рибата няма да има неприятна миризма на тиня, ако сипете малко оцет в устата й.

Измийте рибата бързо под течаща вода. Посолете я, напръскайте я с лимонов сок и я оставете да престои 30 мин.

Пържете рибата в силно сгорещена мазнина по 4-5 мин от всяка страна на умерен огън. Рибата се натопява предварително в смес от равни части царевично и пшенично брашно и малко червен пипер.

Когато варите риба, прибавете към водата 1 чаша прясно мляко.

Месото ще бъде по-крехко и бяло, а специфичната му миризма – по-слаба. Направете няколко разреза върху кожата на рибата. Така тя ще се свари по-бързо и ароматът на подправките ще проникне в месото.

Ако печете рибата загъната в алуминиево фолио, в кухнята няма да се чувствува неприатна миризма.

Прясната риба може да се запази за 1-2 дни извън хладилник, ако се натрие с едра сол и се загъне в хартия или листа от коприва. Предварително трябва да се изчисти от вътрешностите и добре да се измие.

Мидите се ядат само ако са съвсем пресни. А как да се разбере това? Пресните миди се отварят веднага щом се сложат да се варят.

За да проверите дали са пресни яйцата, сложете ги в съд със солена вода (120 г сол на 1 л вода). Съвсем пресните яйца лежат на дъното водоравно. Колкото са по-стари, толкова по-нагоре в разтвора излизат. Яйцата, които са по-стари от 30 дни, плуват на повърхността с тъпата част нагоре.

Яйцата се нареждат в специалното отделение на хладилника с върха надолу. Не бива да се мият, защото се отстранява защитната обвивка. Но това е задължително преди употребата им.

Никога не употребявайте за сладкиши яйца, току-що навадени от хладилника! Дръжте ги известно време на стайна температура.

Ако ви е необходим само белтък от яйце, направете дупчици на черупката в двата края на яйцето и той веднага ще изтече. Жълтъкът може да се запази няколко дни (в хладилник).

Ако не сте сигурни, че ще успеете да приготвите майонеза, опитайте следното: забодете на вилица половин суров картоф и бъркайте посолените жълтъци (скорбялата помага да се сгъстят). Прибавяйте олиото на капки. Щом майонезата започне да се сгъстява, можете да продължите с миксер, като сипвате олиото на тънка струйка. Ако работите с миксер, в сгъстената майонеза можете да прибавите 1-2 белтъка. Продължете да разбивате, докато се поемат напълно. Така майонезата ще стане по-лека и пухкава.

Лукът се нарязва на филийки, на ситно или се настъргва в зависимост от ястието, което се приготвя.

Първо разрежете лука на две, а след това го обелете. Така е по-бързо и по-лесно.

Ако “плачете”, като режете лук, ето няколко съвета: Щом обелите лука, сложете го в студена вода или в камерата на хладилника. Вмъкнете дъската и ръцете си в голям найлонов плик с отвори от двете страни. Сложете си очила за плуване.

Нарязан лук, смесен с малко олио и поставен в захлупен стъклен съд, може да се запази за няколко дни на студено.

Тънко нарязани филийки лук разделете на “пръстенчета” и ги оваляйте в червен пипер и ситно нарязан копър или магданоз. Употребете ги за украса на салати, сандвичи, студени закуски.

Чесънът има много силна миризма и понякога е достатъчно само да натрием леко месото или стените на съда, в който ще се приготвя ястието.

Зеленчуците трябва да се измият основно преди употреба. Във водата прибавете сол, така се намалява загубата на минерални вещества и се отстраняват попаднали насекоми, охлювчета. След това изплакнете под течаща вода.

Пресните зеленчуци задушавайте в съвсем малко вода, колкото да не загорят. В противен случай те губят своя вкус, цвят и хранителна стойност.

Репичките ще се запазят по-дълго време пресни, ако във водатасе потопят листата им. Ако сте ги изрязали като “розички” за украса, потопете ги в ледено студена вода, за да “разцъфтят”.

Ако салатата от краставици горчи, значи не са обелени правилно. Горчивината е концентрирана във върха. Ако започнете да белите оттам, ножът ще пренесе горчивината по цялата краставица. Затова най-напред отрежете върха, а след това употребете друг нож, за да я обелите.

Обелените картофи потъмняват на въздуха, а във водата бързо губят нишестето и витамините си. Ако все пак се налага да ги запазите за 3-4 ч, сложете ги в найлонова торбичка, завържете я добре и я поставете в хладилника.

Картофите се варят в плътно захлупена тенджера, на слаб огън в малко вода или на пара.

Преди пържене подсушете нарязаните картофи или ги оваляйте в малко брашно. Мазнината трябва да е добре сгорещена и да покрива картофите.

Пресните картофи ще обелите по-лесно, ако ги натопите за 10 мин в солена вода.

За да не сладнят картофите, които са замръзвали, натопете ги във вода за известно време.

Карфиолът ще запази белия си цвят, ако във водата, в която го варите, прибавите прясно мляко (1 кафена чашка на 1 л вода). Съдът не трябва да се похлупва.

За да разберете дали карфиолът е пресен, прекарайте леко ръката си по повърхността му. Ако по дланта ви останат дребни бели трохички, карфиолът е стар.

Не накисвайте гъбите във вода, а ги измийте колкото е възможно по-бързо под тънка струя. Добре е да се използува четка за зъби.

Измитите гъби пускайте във вода с оцет, за да не потъмнеят.

Червеното цвекло варете цяло и необелено, за да не губи минералните си вещества. От време на време доливайте студена вода, така ще се свари по-бързо. Оставете го да изстине във водата. Хубавият му червен цвят ще се запази и главите няма да се разварят, ако прибавите няколко капки оцет. Така няма да се разпространява и неприятна миризма при варенето.

Магданоз, джоджен, копър, зелен лук ще нарежете по-бързо и лесно с ножица.

Листните и грудковите зеленчуци ще запазят по-дълго свежестта си, ако ги съхранявате на хладно, загънати във влажна кърпа.

За да освежите увехнали листни зеленчуци, натопете ги в хладка вода, в която сте прибавили лимонов сок.

Добре втасалото тесто трябва да удвои обема си. Времето за втасване е различно и зависи от качеството на маята, от температурата на продуктите и на помещението.

Втасалото тесто (за пита, козунак) се слага в незагрята фурна, включва се на 150С и така се пече до края.

Маята може да се запази дълго в камерата на хладилника. Нарежете я на парчета (за 1 кг брашно 30 г), загънете ги със станиол. Сложете пакетчетата в плик или пласмасова кутийка. Извадете необходимото количество 30 мин преди употребата.

За да има приатен аромат сладкишът, намажете формата с масло, в което сте сложили малко ванилия.

Жълтъкът за намазване на сладкиши няма да потъмнее, ако му прибавите 2-3 капки лимонов сок или олио.

За да не излезе сладкишът от формата за печене, забодете няколко макарона в тестото, за да излиза въздухът по тръбичките.

Тестото поема силните миризми. Ако във фурната сте пекли риба или ястие със силни подправки, трябва предварително добре да я проветрите.

За да разберете дали тестото е изпечено, забодете в средата му клечка за зъби; като я извадите, по нея не трябва да има тесто.
Преди да поръсите сладкиша с пудра захар, още топъл, го намажете с масло. Така ще получите приятен аромат и хубав вид.

Преди да поставите плодовете в сладкиша, оваляйте ги в грис или оризово брашно.

Преди да употребите стафидите, прегледайте ги, почистете дръжчиците, измийте ги с топла вода и ги натопете в ром. Преди да ги сложите в сладкиша, отцедете и оваляйте в брашно.

Ако сладкишът е прегорял, оставете го да изстине и тогава го изстържете загорялото внимателно със ситно ренде.

За да се запази по-дълго пресен, загънете изстиналия сладкиш в алуминиево фолио.

Пържените сладки няма да попиват много мазнина, ако в тестото прибавите малко алкохол (ликьор, коняк, ром).

Ако са ви необходими само няколко капки лимонов сок, пробийте кората на лимона с клечка за зъби и изцедете нужното количество.

За да получите повече сок, оваляйте лимона върху масата като го притискате силно с дланите, а след това го сложите в гореща вода или във фурната за 1-2 мин.

Разрязаният лимон ще се запази по-дълго време свеж, ако го поставите върху порцеланова чинийка, така че разрязаната повърхност да прилепне плътно.

Лимоните с ярко жълт цвят на кората и с големи пори са по-кисели.

Ако млякото е загоряло, неприятната миризма ще изчезне, като го прехвърлите веднага в чист съд и го покриете с мокра кърпа. Сложете го да кипне отново.

От пресеченото мляко се получава вкусна извара. Като изстине, изсипете го в марля и го оставете да се отцеди.

Изсъхналото сирене настържете, смесете го с малко прясно мляко и бъркайте на огъня, докато се стопи. С тази вкусна паста залейте макарони или намажете сандвичи, поръсете ги с едро счукан червен пипер. Може да се прибавят и две-три скилидки счукан чесън.

В краве масло, което се е получило неприятна миризма, забодете няколко изчистени и измити моркова. Извадете ги след 3-4 ч. Неприятната миризма ще изчезне също, ако държите маслото за няколко часа във вода, в която сте прибавили малко сода бикарбонат. След това го изплакнете добре няколко пъти.

Мекици, бухти или пържени сладки, които са престояли, ще станат отново като току-що изпържени, ако ги поставите в сито или гевгир над съд с кипяща вода (парата минава над тях). Поднесете ги веднага.

Престоялите кифли загънете в тънка навлажнена хартия и ги сложете за 5 мин в предварително загрята фурна.

Овлажнените бисквити сложете заедно с кутията в топла фурна за няколко минути.

В загорялото ястие сложете кора хляб или филийка лук (ако ястието позволява това). Прехвърлете го в друга тенджера, без да бъркате, и покрийте с мокра кърпа. Изпечете кърпата няколко пъти, докато изчезне миризмата на изгоряло. Или свалете веднага тенджерата от огъня и я сложете под струя студена вода за 15 мин. След това прехвърлете ястието внимателно в друг съд.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Ное, 2004 3:54 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Първо Добре Дошла!
Ами то това са полезните съвети - малки кулинарни тайни. Благодаря за изчерпателната информация. Само един въпрос: Изпитани ли са всички?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Ное, 2004 5:18 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Ное, 2004 1:28 pm Пет
Мнения: 6
Location: София
ptomoff написа:
Първо Добре Дошла!
Ами то това са полезните съвети - малки кулинарни тайни. Благодаря за изчерпателната информация. Само един въпрос: Изпитани ли са всички?


Благодаря за посрещането!
Да си призная честно не всичките съм ги изпробвала, но тези които съм пробвала до сега, вършат работа.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Ное, 2004 8:11 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ето и две мои "хитринки": когато пека риба във фурната, се налага да я "обезмирисвам", като във все още горещата фурна наръсвам малко канела. А когато правя щрудел или сладкиш с ябълки, за попиване на сока им не използвам нито грис, нито галета, а овесени ядки. Става много по-вкусно и видът на десерта е по-интересен.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Ное, 2004 4:28 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Благодaрим ти Бети за хубавите съвети! Част от тях вече са на началната страница на сайта,


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2005 1:32 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Юли, 2004 10:34 pm Пон
Мнения: 18
Location: Варна
Преди да сложите месото да се пече, дръжте го 5 мин в кипяща вода. Така то няма да се “свие” и става по-вкусно

- По принцип при печене на цяло парче месо или цели птици по добре да се блокира на 220 градуса за около 10-20 минути, след това да се продължи при 170 градуса около 2-3 часа в зависимост от големината на месото и накрая да се „довърши” на 220 градуса за 15-20 минути

Ако искате бульонът да бъде силен и хранителен, поставете месото в хладка вода. За да остане месото сочно и вкусно, сложете го в кипяща вода.

- Месото винаги почва да се вари със студена вода – за да могат да се отделаят белтъчините

Когато чистите риба, посолете ръцете си, за да не се плъзга.
Ако люспите се чистят трудно, потопете рибата за една минута в кипяща вода или я полейте с оцет.

- По добре сложете рибата върху хавлиена кърпа, а на ръцете си сложете хирургически ръкавици

Ако “плачете”, като режете лук, ето няколко съвета: Щом обелите лука, сложете го в студена вода или в камерата на хладилника. Вмъкнете дъската и ръцете си в голям найлонов плик с отвори от двете страни. Сложете си очила за плуване.
- Една изпробвана идея от китайците е преди да почнете да белите лук, да поставите в устата си хапка хляб


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 12:31 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Мар, 2008 1:42 pm Съб
Мнения: 1
Да се разпиша като за начало тук ;)
Никога не изхвърлям маринатаа от трушията, киселите краставички и зелевия сок - идеална марината са за месо и риба, а могат да се ползват и за разреждане на сосове, става вкусно.
Аз трушия много рядко правя, обикновено купувам, но ако ми е харесала, след като свърши, в маринатата слагам отново зеленчуци и след известно време те пак стават трушия със същия вкус.
Рибата се обезмирисява и става много вкусна, ако се маринова в портокалов сок.
Гъбите измивам "мързеливо" като в купа с капак сипя вода и брашно, захлюпвам и тръскам. Изчиства се калта, после само леко се изплакват, но не се налага да се мият една по една.
Зеленчуци замразявам във формички за лед. След замръзването насипвам в торбички.
За сгъстяване на сосове и паниране ползвам брашно от нахут, става много вкусно.
Постните сърмички стават по-вкусни ако се добави сварена елда.
Кашкавала за паниране замразявам преди това, за да не се разтече.
Цвеклото варя на парчета, но на пара, за да си запази цвета.
Като се сетя друго ще допълня.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 1:05 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Ето и две мои "хитринки": когато пека риба във фурната, се налага да я "обезмирисвам", като във все още горещата фурна наръсвам малко канела. А когато правя щрудел или сладкиш с ябълки, за попиване на сока им не използвам нито грис, нито галета, а овесени ядки. Става много по-вкусно и видът на десерта е по-интересен.

:P Сигурно ще замирише на скумрия с канела... :P
Сигурен и отработен съвет е да се поръси или да се сложи чинийка със силен винен оцет - перфектно дезодорира.
А класиката за мариноване на риба си остава лимонът.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 11:08 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
gotin написа:
biskvitka написа:
да се поръси или да се сложи чинийка със силен винен оцет - перфектно дезодорира.


това с оцета определено работи. идеята за канела я оставям за довечера след като изпека пастървата.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB