Еми няколко и от мен:
* Много е важно конкретно при киселото или прясното мляко или яйцата да гледате на коя дата изтича срокът на годност - за супермаркетите е абсолютно ок да слагат неща, на които срокът им изтича днес или утре, така че гледайте!
* Важно - как да си тествате киселото мляко за нишесте - слагате малко йодна тинктура и разбърквате. Ако стане яко лилаво, значи си купувате вода с брашънце. Повече недейте да си взимате от тази марка! Може би не бива да рекламирам, затова ще спомена достатъчно тактично, че Д***н е кофти, а Пъ*****ца и Е**на са ок
* Портокалов сок - аз лично избягвам да си купувам, предпочитам да си изстискам сам (с онази първобитната сокоизтисквачка, на която слагаш отгоре отрязаната половинка от плода и въртиш и натискаш). Обикновено натуралните сокове ги правят с някакви турбо мелачки, през които явно минават и семките от портокалите, които като се смелят стават доста горчиви и не е готино. Също и грейпфрутите.
* По-добре в буркан, отколкото в консерва - първо че бурканите се ползват после отново, второ че се отварят по-лесно, пък и най-малкото горе-долу виждаш какво има вътре.
* За калориите - на някои продукти (примерно сладолед) странно защо пише енергийна стойност само в килоджаули, вместо както е прието в калории/джаули паралелно. Тогава е добре да се знае, че стойността в калории е равна на стойността в джаули, разделена на 4.2 (или просто 4, за да не се затормозявате да смятате съвсем точно, докато си бутате количката в супермаркета). И енергийните стойности (това обикновено го пишат, но все пак) важат за 100 г. продукт.
* При зелениите (и репичките особено) гледайте за охлюви! Без майтап! Попадал съм...
* Ананас - вземете консерва с шайби. За мен е проява на истинско геройство и виртуозност, ако човек успее да се справи с нож с цял ананас. Пък и консервите имат вкусно сокче:P
* Модифицирано нишесте (Е1422) - обикновено го слагат в майонезата и горчицата, но го има в най-различни храни. Гледайте да страните от него - то е много кофти нещо, което се слага просто за пълнеж и хранителна стойност и при редовна консумация ще ви направи много много дебели. По принцип всичките Е-трицифрено число са кофти добавени вещества, така че ако видите нещо с пет-шест Е-та, може би е добра идея да не си го взимате.
* Въпреки че ми се струва доста очевидно, ще го кажа все пак - недейте да купувате от тези хора, които продават в кашони и щайги направо на тротоара. Просто недейте, това после ще го ядете, а кой знае къде е било.