Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:42 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Фев, 2007 8:00 am Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Обезкостяване на пиле - отнема около 30 минути.
Рецептата е от - http://www.annamariavolpi.com

Пилето трябва да е напълно размразено.
Работи се най-лесно с къс нож с остър връх.
Целта е да се извадят големите кокали - фенера, горната кост на крилцата, двете кости на бутчетата.
Остава една торба, която може да се напълни, но за това подробности накрая.
Image Image
Както и за печенето...

Разширява се отворът откъм гушката - излишната кожа може да се запази за кръпки.
С ножа се подрязва като се търси съединението на крилцата с фенера и се подрязват сухожилията.
Image

Като се дялка с ножа се освобождава ядеца - V-образната кост.
Image

След като го освободите...
Image

... подрежете хрущялчето, което го държи към фенера.
Image

С пръсти през отвора освободете фенера и гръбната кост.
Image

Подрежете хрущялчето от кожата на гърдите( на пилето).
Image

Помагайте си с ножа, ако трябва, месцата могат да се понакълцат.
Важното е да няма много големи дупки по кожата, че да се налага бродерия и реприза.
Image

Горната кост на всяко крилце се измъква като се одялква с ножа.
Image

Сега фенерът е освободен и може да се измъкне през долния отвор.
Image

Подрежете кожата на копанчетата за да се освободят долните кости на бутчетата.
Image

Разширете долния отвор колкото да извадите костите на бутчетата.
Свличайте месото от костите с помощта на ножа.
Image

В крайна сметка трябва да се получи това.
Image

Така. Сместа е по мерак - бекон, кашкавал, кисели краставички, гъбки - всичко на зарчета и разбъркано.
Натъпкват се бутчетата и крилцата - там където са били костите.
После единият отвор - на гушката или долу се "зашива" с клечки и сместа се натъпква през другия.
Пилето се пооформя и се слага по гръб в тава върху два пръста( дамски) едра сол( морска).
Може да се мацне с малко олио, но червен пипер и краве масло накрая - когато е почти готово.
Мята се във фурната 20 минути на макс, докато се позачерви и после фурната се намалява наполовина за още час и половина или докато ви хареса.
То плънката няма какво толкова да се пече, въпроса е месцата на пилето да станат сочни.
Едрата сол обира всички чорби, които изтичат при печенето и става като на грил. Солта от гърба се оронва съвсем лесно, кожата не става пресолена.
Към края може да се мацне с краве масло оцапано с червен пипер.
Трябва да изстине добре за да може да се нареже на филии.
Бутчетата и крилцата могат да се отделят и да се поднесат цели или пак на шайби.
Има играчка, но резултатът си заслужава - страхотно мезе, а и добра тържествена вечеря 8)
Там гарнитури, сосове - к'вото ви хрумне.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 9:37 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Е па кой не дойде на лятос! Че аз няма да седна да го правя туй, е повече от ясно, ама ще дойда при теб да ми го сервираш! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 9:45 am Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Трябва да кандардисаме госпожата - тя му е майстора :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 1:14 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Е те това никога няма да го мога! Гледах един поляк професионалист как го направи за нула време, обаче обра и месото и го накълца в пълнежа и си викам - колко му е. Обаче опитвах - пълен провал. В тази връзка - някой беше споменал, че се продавали обезкостени пилета, непълнени, някой знае ли къде?


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 2:33 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
to4ica написа:
Гледах един поляк професионалист как го направи за нула време, обаче обра и месото и го накълца в пълнежа


Това съм го правила, но не за нула време :lol: , бая нерви трябва да има начинаещия.

Ако някой реши да се пробва, първо да огледа внимателно пилето - кожата трябва да е здрава, да не се получи и упражнение по шев и кройка. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 3:27 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мистърът се справя доста добре с нож с дълго и тънко острие.

А от кокалите не обирам месото, а го оставям за супа.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 7:35 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Продават готови обезкостени пилета, трябва да се улучи моментът.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB