Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Сеп, 2019 7:02 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Май, 2007 8:06 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
След няколко опита, сред които имаше и неуспешни, хванах цаката на пресните картофки! Вече мога да се пофаля, че ги правя доста добре - с коричка отвън, а вътре мекички.

Значи: Измивам компирчетата и по-големшките ги резвам на две. Поставям ги в голяма тенджУра, наливам водица колкото да ги покрие и добавям сол. Слагам ги да кипнат и след това намалявам огъня за около 5-6 минути. Изливам водата и прехвърлям част от картофките в дълбок тиган с незалепващо дъно. На най-силен огИн ги друскам напред-назад с тиганЯ докато водата се изпари. Добавям малко зехтин и ги запържвам от вси страни докато хванат златиста коричка. В предпоследния момент добавям ситно нарязан пресен лук и чесън, както и копър. Разбърквам два-три пъти докато лукът и чесънът се позапържат и изсипвам в купа. Повтарям цялата процедура с втората част от компирчетата и сервирам.

Много вървят с кИфтаци! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2007 1:17 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Мойта цака е друга - по-мързелива 8)
Колкото са по-мънички - толкова по-добре!
Измивам ги, изсипвам ги в тефлонова тава - няколко капки олио, малко водичка, подправка за картофи, бучка масло и пека във фурната почти до готовност. Отварям фурната, наръсвам с чесън на прах и нарязан копър. Затварям отново и изключвам фурната. Могот и топли, могат и студени.
И вървят с биричка! Ммммм... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2007 1:32 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моят метод е подобен на Алековия, само че, след като подваря картофите, ги раздрусвам в гевгира, за да станат "рошави" (Хестън Блументал обясняваше защо се прави така, ама забравих :old: ).

А ако се запекат в предварително загрята с мазнина тава, по нищо не се различават (поне на вкус) от пържените.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2007 10:17 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
И аз ги правя мързеливата.Измивам ги,без да се старая да ги беля,и ги мятам в тиган "Цептер".Вода не доливам,само сипвам олио,слагам капака и мятам тиганя на газовия котлон.Така хем първо се задушават,хем после хващат онази хрупкава и вкусна коричка.Щерките не признават никакви зелении върху тях,и си ги хапват натюр със сирене.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Юни, 2007 1:46 am Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ROSSI ROSSI написа:
наръсвам с чесън на прах

Абе този чесън на прах само на мен ли ми мирише на застояло или просто такъв улучвам?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Юни, 2007 10:34 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
to4ica написа:
Абе този чесън на прах само на мен ли ми мирише на застояло или просто такъв улучвам?

Моят е от Германия - на малко по-едри гранули от тукашния. Имам и един много ситен, български, почти на прах. Не съм забелязла да мирише на застояло.
Дори и в таратора го слагам, както и подправка за таратор, в който също има.
Дори може да се каже, че го използвам твърде много.
Аз съм минала на този вариант, защото вкусът, който остава СЛЕД консумирането на чесъна на прах не е толкова чудовищен, както след пресния, а просто много обичам чесън, но не мога да си позволя всеки ден пресен чесън :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB