Ще напиша, каквото си спомням, защото нямам много време за ровене из тетрадките.
Плодовете и зеленчуците са живи организми и разните биохимични процеси в тях продължават, и след като се откъснат.
Колкото повече време престоят след откъсването им, толкова по-малко витамини остават в тях.
Витамини се губят при неправилно съхранение (на топло и светло място), при белене и рязане с метален нож, при прекомерна термична обработка (независимо каква).
Както писа по-горе
Алеко, варенето на пара е най-щадящият метод (много е готино варенето на "два етажа" в бамбукова кошница - на долния ред примерно картофи, отгоре гъби - гъбите ще овкусят и картофите, и водата / бульона).
Патладжаните са от зеленчуците, които трябва да са добре сготвени; аз лично ги ям, защото са ми вкусни, не заради полезностите им. Печени са много добри.
Тиквичките, както и много други зеленчуци, са много вкусни и полезни печени на скара.
Морковите и чушките са най-полезни изпържени, така бетакаротинът преминава в по-лесна за усвояване форма.
Богати на бетакаротин са тъмнозелените зеленчуци (като спанак, шума от цвекло, броколи) и жълто-оранжевите плодове и зеленчуци (като моркови, кайсии, манго, червени и жълти пиперки, сладки картофи).
Картофите се варят / пекат с кожичката, защото витамините им са точно под нея. Също и всички допълнителни екстри, които попадат в растящите край пътя храни
Плодовите и зеленчуковите сокове са полезни само ако са прясно изцедени. Предполагам, всички сте виждали "пресечени" фрешове в големите магазини - в тях не знам колко витамини има, а и дали ги правят от измити плодове?
Замразените зеленчуци не се размразяват, хвърлят се направо в кипяща и подсолена вода / бульон. Сваряват се по-бързо от суровите, защото са предварително бланширани, затова се наглеждат, за да не се разкашкат.
За да бъдат полезни храните, те трябва да са отгледани в чиста среда. Копривата, набрана в "кучешките" градинки около Цариградско шосе едва ли е най-полезният зеленчук на света
Накрая, искам да завърша със следното: ако храната не е вкусна, колкото и полезно да е приготвена, няма да се усвои пълноценно от организма.
За друго не се сещам в момента