Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:42 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Ориз на пара
Сготвено на: 01 Сеп, 2007 3:22 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Порових се из БГ и някои чужди сайтове за да видя как се приготвя ориз на пара, но си останах без отговор. Разбрах 1) че има специални машинки за тази работа, 2) в англоезичния свят масово го приготвят по класическия начин варене с вода, но с намаляване на огъня и покриване на съда с кърпа и 3) някои уреди за готвене на пара имали специални съдчета за целта, но БГ-мамите не бяха сигурни как точно се ползват.
Единствената инструкция, която срещнах навсякъде е оризът да се приплакне със студена вода поне няколко пъти, след което да стои накиснат поне 1 час. Е, за понеже не ползвам полиран ориз и моите видове по принцип трябва да стоят накиснати поне 3 часа, реших да се пробвам с най-обикновения си уред за готвене на пара.
Сипах вода до максималното деление, настроих го на максимално посоченото за варене на ориз време в инструкцията и изсипах ориза направо в една от двете съдинки с дупки.
Стана перфектен някъде за 30-35 мин. :) Зърната се бяха надули поне двойно, но не бяха разкашкани!
С две думи: опитът беше успешен :)

П.П. Количеството ориз беше половин чаша и точно колкото да покрие дъното на пласто под 1 см. Подозирам, че за повече ориз ще трябва да ползвам и другото съдче едновременно, или по някое време да го поразбъркам, за да не се окажат долните зърна раздути, а горните леко твърди.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB