Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:42 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 36 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 07 Ное, 2007 12:11 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Днес реших да направя този мой много любим десерт. Речено - сторено. Действах по тази рецепта за крем Карамел, само дето намалих общото количество захар от 13 на 10 лъжици.

Половината захар е в тигана за карамелизиране.

Image

Останалата част - в купата за бъркане.

Image

Това е съдчето от Йена-глас, в което пека.

Image

10 яйца (няма нищо общо с Мистър Лейзи!)

Image

1 л мляко

И на това място започна нещо, което би трябвало да влезе в рубриката "Провалите в моята кухня".
Паля значи аз котлона и чакам захарта да се разтопи. Ама нещо не става работата - она си седи бяла и невинна. След около 5 минути поглеждам да не би случайно да съм включил друг котлон. Не, всичко си е наред, само че захарта не се топи. Чак тогава топнах върха на кутрето си, облизах го и установих, че съм сложил сол. :oops:

Добре, че не бях чукнал още яйцата в купата. Та хайде всичко отначало. Сега вече се получи желаният резултат.

Image

Карамелизирах съда.

Image

Чукнах яйцата при захарта.

Image

Разбърках с миксера.

Image

Добавих млякото и излях сместа в карамелизирания съд.

Image

Image

След три часа на водна баня на 126,5°С резултатът беше този:

Image

Вкусен стана, а има и за утре! :facelick:


Attachments:
karamel5.jpg [48.56 KiB]
Downloaded 200 times
karamel4.jpg [36.42 KiB]
Downloaded 179 times
karamel3.jpg [37.84 KiB]
Downloaded 184 times
karamel2.jpg [38.73 KiB]
Downloaded 194 times
karamel1.jpg [40.62 KiB]
Downloaded 184 times
 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2007 12:30 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
:clap: :clap: :clap: :claq:

[hide]Надпиши си съдовете, в които държиш захарта и солта. ;) [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2007 11:49 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Страхотно изглежда!!! И толкова лесно!
Благодаря, Алеко! :)

(аз нали не ползвам яйца и захар за готвене и изобщо си нямах на идея като как да направя хубав крем карамел, а съпругът ми много го обича :))


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2007 1:58 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
:clap: :clap: :clap: :claq:

[hide]Надпиши си съдовете, в които държиш захарта и солта. ;) [/hide]


Бяха надписани, ама им паднаха етикетчетата при последното миене. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2007 2:32 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
IPA написа:
:clap: :clap: :clap: :claq:

[hide]Надпиши си съдовете, в които държиш захарта и солта. ;) [/hide]


Бяха надписани, ама им паднаха етикетчетата при последното миене. :oops:


[hide]Аз затова имам два начина да ги различавам - в различни по форма, големина и цвят буркани са, а освен това им лепя на бурканчетата анкерпласт, на който надписвам с химикал.[/hide]

Страхотно изглежда крема и благодаря за нагледния материал. Аз не обичам крем-карамел, но Мацов го хапва яко. Винаги съм си мислила, че трябва да купя специалните купички за него, а се оказва, че можело и в голяма купа или съд.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 11:33 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
не печете ли крем Карамела на парна баня?


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 1:00 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Теа, ако имаш предвид водна баня, той Алеко си го е написал преди последната снимка.

След три часа на водна баня на 126,5°С резултатът беше този:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 3:42 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
аз явно толкова съм онемяла от резултата и съвсем ен съм прочла последното изречение, извинявам се за което. сега моят крем карамел се пече във фурната и чакам да е готов след малко.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 10:49 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
Готовия, още горещ, крем карамел заливам с тесто от много добре разбити 3 яйца, 3 лъжици захар и 3 лъжици брашно. Връщам във фурната и пека само отгоре. После като изтине го обръщам за да се сиропира блата.
Е, малко ще трябва да почакате за консумацията, но си заслужава. Пък ако се намери и сладолед... :) :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 11:08 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
neli.mag, идеята е мноооого добра!

Мисля, че този десерт (с повечко сладолед) е подходящ за мазното пиршество на открито :roll: Какво ще кажете?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 11:21 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Навремето свекърва ми правеше крем карамела ,като след карамела слагаше виенски кифлички,тогава нямаше кроасани,а сега аз го правя с кроасани със шоколад.Е ефекта е по скоро като сладкиш със крем карамел,като крема е повече ,а отдолу или като се обърне ,отгоре ,се получава един вкусен блат.И всеки може да си сложи кроасани с пълнеж по избор.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 11:46 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Биски, идеята не е лоша, но вариантът на миш маш по ми допада, ако изобщо ям крем-карамел то е когато е комбиниран с кроасани. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 1:25 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Девойки, вие грам срам нямате бе! Съвсем ми разбичкахте класиката! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 1:33 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Добре че не се обадих и аз, да кажа че става и със сух козунак, със сладък хляб, могат да се сложат стафиди или други сушени плодове. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 1:39 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И кво? Накрая да сложа една вратна пържолка, а?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 2:54 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
И кво? Накрая да сложа една вратна пържолка, а?


Тази идея ми харесва още повече. И като финал да махнем този крем-карамел, дето само ще се бърка в хубавата пържолка. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 3:09 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Алеко написа:
И кво? Накрая да сложа една вратна пържолка, а?


Тцъ, традицията повелява - синьо сирене. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 3:36 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
...и чери домати :mrgreen:

Иначе аз да си призная започвам да изпитвам по-малко негативни чувства към този десерт, след като се спомена блатче/кифли...


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 3:42 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ей, ама големи претенции сте - да не е крем, да е с блат, да е с пържола...

Ще ви оставя без десерт накрая! :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 4:05 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
О, Биски, аз съм лесна - една твоя Шварцвалд и няма да гъкна! :) И след като тотално оспамихме и тая тема, наистина бих си я поръчала :oops: Никви кремове не ща!


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 4:14 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
...Никви кремове не ща!


Приказваш така, щото не си опитала от МОЯ крем-карамел! :chick:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 6:30 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Девойки, вие грам срам нямате бе! Съвсем ми разбичкахте класиката! :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ура, ура и браво!!!
Смърт на всички видове класика, освен на класичексата музика и класическата бира...Е, и на някоя и друга класическа класика, обаче - смърт на догмите и каноните!!! :evil: :mrgreen: :evil: :evil: :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 6:54 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Такааа... Ние с Алеко ще ядем от НЕГОВИЯ крем карамел, за останалите ще направя някоя сметаново-шоколадова торта със сирене или Наполеон (на ви мазнотии :mrgreen: )


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 10:51 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Такааа... Ние с Алеко ще ядем от НЕГОВИЯ крем карамел, за останалите ще направя някоя сметаново-шоколадова торта със сирене или Наполеон (на ви мазнотии :mrgreen: )


Ние пък, като по-нагли хем ще ви бъркаме в паниците, хем ще си ядем мазнотиите. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Апр, 2008 6:02 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
biskvitka написа:
Такааа... Ние с Алеко ще ядем от НЕГОВИЯ крем карамел, за останалите ще направя някоя сметаново-шоколадова торта със сирене или Наполеон (на ви мазнотии :mrgreen: )


Ние пък, като по-нагли хем ще ви бъркаме в паниците, хем ще си ядем мазнотиите. :)


Ако донесеш камшика, ще ви пляскаме през ръцете! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 36 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB