inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 28 Юли, 2014 9:26 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Яну, 2005 3:15 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
При правенето на кекс от голямо значение е, в каква последователност се слагат продуктите в тестото, как се бърка, температурата на печене и др. под. Ако някой от вас е майстор на кексовете, нека сподели знанията си, за да можем и ние да правим хубави кексове.
Имам голямо желание да се науча, но засега се справям единствено с пенсионерския кекс :(.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2005 9:51 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
И при мен кексовете нещо не се получават както трябва. Всичко си правя по рецептата, но не се издуват добре. Предполагам, че причината е в печенето и големината на тавичката.
Снощи направих два сладкиша - единия беше ябълкова пита, а другия кекс с нишесте, брашно и сушени плодове. Ябълковата пита я сложих в средната част на фурната (тя е с вентилатор), а кекса в долната част върху решетка. Ябълковата пита стана чудесна, но кекса - не. Остана малко глетав и не бухна, въпреки че клечката беше суха при пробата за готовност.
Някой може ли да ми каже защо не се получи? Може би трябваше да направя обратното?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2005 2:22 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Когато пека две неща във фурната, ги слагам на трети и пети рафт (така пише в упътването към печката). Няма значение, кое къде е (това зависи по-скоро от височината на тавата).
Когато се използва вентилатора на фурната, температурата се намалява с 20 градуса по Целзий.
Кексовете са много капризни, за съжаление. Вчера прочетох, че се пекат в кръгла форма с дупка или в правоъгълна 'хлебна', обикновените тави не стават. За предпочитане е формата да е черна метална или силиконова, в белите метални кексовете не се изпичат добре.
В микровълновата също не стават хубави, по средата са глетави, а краищата изсъхват. Тук пак изходът е форма с дупка или просто по-малка съдинка (за 2-3 порции)


Last edited by biskvitka on 07 Фев, 2005 10:39 am Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2005 2:57 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
моите метод на правене и печене на кекс са го преместили в Десерти. Казва се Кекс ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Мда-а
Сготвено на: 05 Фев, 2005 4:01 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Явно, ще трябва да си купувам форма за кекс като твоята....


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2005 4:17 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Докато си избереш подходяща форма, можеш да опиташ следното: да сложиш обърната чашка за крем карамел по средата на тавата.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Фев, 2005 12:24 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Яну, 2005 1:38 am Съб
Мнения: 19
:taz: При печенето на кекс първо затоплям фурната и слагам формата с тестото. След това изключвам горния реотан и оставям да се пече за така, докато забележа, че ръбът на тестото се отделя от формата. Едва тогава включвам горния реотан и продължавам печенето. За съжаление фурната ми е доста архивна и за това не съм в състояние да посоча продължителността на печене .. винаги действам според обстоятелствата , но пък моята половинка въобще не се оплаква :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Ное, 2006 4:46 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Тайната на бухналия кекс е в бъркането.Аз разбивам яйцата и захарта с миксера,като добавям и бакпулвера(последното не е задължително).След това прибирам миксера и всички останали съставки ги прибавям с бъркане отгоре-надолу с най-обикновена лъжица.Бъркането винаги става в една посока-по или обратно на часовниковата стрелка.Опитайте и ако е нужно-освиркайте ме.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Ное, 2006 9:59 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
дима Т написа:
...ако е нужно - освиркайте ме.

Хм, за освиркване следва наказание Image


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Ное, 2006 5:43 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
За боя е ясно :P ,ама кажете опитахте ли вече и дали има полза от съвета?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Ное, 2006 7:48 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Тц, не сме пробвали (не че не е имало полза от съвета). На жената й дай да ме шляпа по седалищните части (вж. емотикона по-горе), а кекс не сме яли от доста време.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2006 12:15 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
MR.LAZY написа:
...кекс не сме яли от доста време.

Да не би да ти липсват моите сухи weight-watchers-cки кексове?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2006 12:41 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Липсват ми мазните кексчета на мама :cry:, ама вече и тя не прави.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2006 12:56 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, защо в заглавието на тази тема все ми се привижда едно "с" вместо "к"? :P


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2006 1:31 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
кесс? :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2007 9:38 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Юли, 2007 9:19 pm Сря
Мнения: 3
Location: София
Хехе, здравейте ;)

Ами аз правя кекс сам за втори път и пак се получи идеален - поне според трима души няма никакви недостатъци.

Преди съквартирантът ми ползваше една тавичка, която беше от доста дебел метал и кексът винаги ставаше доста корав. Аз ползвам правоъгълна тавичка от тънък метал и всичко е ок. По принцип мисля, че е важно да се спазват горе-долу пропорциите на продуктите (а не да се слага съвсем на око, примерно от пакета с брашно бух направо в купата, защото така никога не знаеш какво точно количество си сложил). Аз как го правя - 2 чаши брашно (или 1 чаша и 1/3 брашно и 2/3 чаши смляни орехи), чаша захар, чаша олио (защото в маслото има холестерол лол), евентуално стафиди, 3-4 яйца, ванилия, може някаква есенция, ако искате, и най-важното - сода бикарбонат! Начи смесват се продуктите и се получава нещо доста гъсто след хубаво разбъркване (яйцата могат да се разбиват с всичко останало, или за по-пухкаво може първо белтъците да се разбият на сняг в отделен съд). Та във въпросната гъста смес се долива внимателно мляко, докато стане доста течно (като извадите бъркалката, трябва да се точи надолу на тънка струйка, а не да пада на парцали или пък да капе отсечено). На това нещо слагам 2 чаени лъжички сода и става идеално - може би не слагате достатъчно сода и затова да имате проблеми с бухването, все пак содата в случая е основното нещо, което кара кекса да бухне... И печете половин час на 175-200 градуса, като към края проверявате с клечка - не трябва да има трохи по нея. А за да се отлепва много лесно от тавата, мажа с една смес такава от 1-2 с.л. брашно и малко олио - получава се като кашичка, с която се маже по тавата (и по стените) с пръсти (или ако това ви е много гадно, може и с нещо друго). Разбира се, правил съм го само два пъти (засега), но е ставало идеално, т.ч. явно тоя начин си го бива все пак. Добър апетит!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2007 11:24 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Здрасти, telvanni, този номер с мазането на тавичката със смес от брашно и олио не го знаех - ще се пробва задължително!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юли, 2007 10:32 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Хай telvanni, аз пък много харесах идеята ти да смениш съответното количество брашно с орехи, не знам защо, но като има някъде орехи, особено изпечени върху тесто, направо ми потичат лигите.
Но относно содата нещо не съм сигурна - по принцип тук невестите си разбират от месенето, забъркването и т.н., а пък и дозирането на содата си е сложно нещо.
Аз например, много рядко изобщо правя нещо тестено. И когато го правя винаги имам усещането, че съм прекалила със содата - всичко става твърде жълто. Да не говорим, че последствията от твърде содени произведения са доста болезнени - ужасно подуване на стомаха.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юли, 2007 10:20 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Юли, 2007 9:19 pm Сря
Мнения: 3
Location: София
Маца написа:
И когато го правя винаги имам усещането, че съм прекалила със содата - всичко става твърде жълто. Да не говорим, че последствията от твърде содени произведения са доста болезнени - ужасно подуване на стомаха.


Жълто? От содата?! Това е странно, тя е бяла... Жълто става от яйцата може би... Пък и от две чаени лъжички няма да ти се подуе коремът - тя се пие за киселини в някакви такива количества и не създава проблеми. Ами номерът е, че за тестените просто трябва да има набухвател, защото иначе стават на подметка. При хляб се ползва мая, но не и при сладкиши, понеже миризмата и вкусът не са подходящи. Понякога се ползва амонячна сода за бисквити и такива сухи сладки май, но не и за някакви по-меки неща, защото тя има кофти мирис. Бакпулверът по принцип е просто смес от сода и лимонтозу (и най-вероятно брашно за "пълнеж"), които отделят CO2 при разтваряне във вода и правят мехурчета. Тогава тестото почва да се надува още докато го бъркаме. А пък содата се активизира от самата температура на печката, което кара тестото да се надува, докато се пече. От което най-вероятно следва, че за да не спадат нещата, правени с бакпулвер, трябва да се пече на по-висока температура за по-кратко време, докато при содата - на малко по-ниска температура и по-бавно, за да има време да се надуе както трябва.

Такива неща обсъдихме днес с майка ми лол:) Разбира се, нека някой експерт да се изкаже, защото аз определено съм начинаещ.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юли, 2007 10:53 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
telvanni написа:
Такива неща обсъдихме днес с майка ми лол:) Разбира се, нека някой експерт да се изкаже, защото аз определено съм начинаещ.


Но пък звучиш като експерт :)

А относно содата, тя наистина е много необходима за набухването и прочие, и за киселини се пие, но пък наистина създава проблеми с образуването на газове. Не е само личен опит.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB