Хехе, здравейте
Ами аз правя кекс сам за втори път и пак се получи идеален - поне според трима души няма никакви недостатъци.
Преди съквартирантът ми ползваше една тавичка, която беше от доста дебел метал и кексът винаги ставаше доста корав. Аз ползвам правоъгълна тавичка от тънък метал и всичко е ок. По принцип мисля, че е важно да се спазват горе-долу пропорциите на продуктите (а не да се слага съвсем на око, примерно от пакета с брашно бух направо в купата, защото така никога не знаеш какво точно количество си сложил). Аз как го правя - 2 чаши брашно (или 1 чаша и 1/3 брашно и 2/3 чаши смляни орехи), чаша захар, чаша олио (защото в маслото има холестерол лол), евентуално стафиди, 3-4 яйца, ванилия, може някаква есенция, ако искате, и най-важното - сода бикарбонат! Начи смесват се продуктите и се получава нещо доста гъсто след хубаво разбъркване (яйцата могат да се разбиват с всичко останало, или за по-пухкаво може първо белтъците да се разбият на сняг в отделен съд). Та във въпросната гъста смес се долива внимателно мляко, докато стане доста течно (като извадите бъркалката, трябва да се точи надолу на тънка струйка, а не да пада на парцали или пък да капе отсечено). На това нещо слагам 2 чаени лъжички сода и става идеално - може би не слагате достатъчно сода и затова да имате проблеми с бухването, все пак содата в случая е основното нещо, което кара кекса да бухне... И печете половин час на 175-200 градуса, като към края проверявате с клечка - не трябва да има трохи по нея. А за да се отлепва много лесно от тавата, мажа с една смес такава от 1-2 с.л. брашно и малко олио - получава се като кашичка, с която се маже по тавата (и по стените) с пръсти (или ако това ви е много гадно, може и с нещо друго). Разбира се, правил съм го само два пъти (засега), но е ставало идеално, т.ч. явно тоя начин си го бива все пак. Добър апетит!