Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:18 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Мар, 2008 3:52 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Всеки надявам се знае как да си направи каймата за пържени кюфтета.Но за да станат голееми и пухкави,трябва да разбиете жълтъците с малко бира,белтъците на сняг и тогава да ги прибавите към останалото.Ако пък и отлежи за поне 12 часа така приготвената кайма за да узрее,ефекта е невероятен.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 4:00 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Благодаря за съвета! Случайно да си пробвала какво се получава ако така приготвените кюфтета се пекат, а не се пържат? (Не обичам да пържа, това е всички ;))


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 9:00 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Не ,не съм пробвала да ги пека,но ако махнеш хляба и вместо това сложиш картофено пюре и сложиш прясно мляко в тази смес можеш да я изпечеш като руло или във тава.Но няма да са кюфтета.Това е друга тема.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 10:46 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пека кюфтета от кайма във форма за мъфини, като преди да ги мушна в нагорещената фурна, ги заливам с малко вряла вода (по принцип се използва бульон, ама нямам време да варя напоследък) - за да се пресече белтъкът на повърхността им и да останат сочни.
Остават и пухкави, ако не ги пека прекалено дълго.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 10:52 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Biskvitka,ако пък ги направиш с по горната рецепта ще и и изглеждат като едни каймяни мъфини защото набухват.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 10:57 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миш маш,
Понякога точно така ги правя, ако синът не ми разлее преди това бирата :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 11:20 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Благодаря, дами! :) Чувесен съвет!! Определено щях да похабя няколко дози преди да ми хрумне, че трябва да се "запечатат".


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 11:26 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
миш маш написа:
...трябва да разбиете жълтъците с малко бира,белтъците на сняг и тогава да ги прибавите към останалото.....


някакви пропорции? колко яйца да разбия за 500г кайма? доста "тъп" въпрос, но за да ми станат белтъците на сняг трябва да са поне 3. сигурно ще се наложи да ги разбирам на ръка с вилица.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2008 9:25 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ТеА75, във висока съдинка за пасатор и само с една бъркалка на миксера може да се разбие и само един белтък.

Слагам едно яйце на 400 г кайма (просто в магазините, в които пазарувам, готовата телешка е само по 400 и 1000 г)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2008 3:56 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
ТеА75, във висока съдинка за пасатор и само с една бъркалка на миксера може да се разбие и само един белтък.

Слагам едно яйце на 400 г кайма (просто в магазините, в които пазарувам, готовата телешка е само по 400 и 1000 г)

С накрайника за пасиране или с пасатор се разбива перфектно и един белтък. Добре е да се ръсне мъничко сол, респективно захар за сладки неща. Тогава белтъкът става на доста плътен сняг и по-лесно.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2008 4:32 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Извинявам се за късното включване по темата.Аз също за 500 гр..кайма слагам 1 яйце,което ще рече 1жълтък с около 20 мл. бира, и 1 белтък.Но си мисля ,че спокойно може да се сложат и 2 яйца, ако ще е по лесно.Тогава кюфтетата ще станат още по "въздушни".Въпрос на вкус.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2008 6:02 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Извинявам се за късното включване по темата.Аз също за 500 гр..кайма слагам 1 яйце,което ще рече 1жълтък с около 20 мл. бира, и 1 белтък.Но си мисля ,че спокойно може да се сложат и 2 яйца, ако ще е по лесно.Тогава кюфтетата ще станат още по "въздушни".Въпрос на вкус.


Повечето яйца правят каймата по-сбита при пърженето, освен ако не се слагат белтъците предварително разбити.
За пухкава кайма е достатъчно да се сложи малко бира или газирана вода.
Моя позната слагаше в каймата задължително настърган домат и кюфтетата и ставаха много сочни.
Въпросите с кюфтетата сме ги дъвкали отдавна и многократно и стигнахме до извода, че хубави кюфтета стават от доста тлъстичка кайма, както за пържене, така и за печене.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2008 6:09 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
gotin написа:
Повечето яйца правят каймата по-сбита при пърженето, освен ако не се слагат белтъците предварително разбити.


миш маш написа:
Но за да станат голееми и пухкави,трябва да разбиете жълтъците с малко бира,белтъците на сняг и тогава да ги прибавите към останалото.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB