Когато има изобилие от пресни зеленчуци и се правят салати всеки ден, можете да си спестите много труд като си направите "заготовка" за цялата седмица.
Този "трик" използвам поне от 10 години безотказно и наистина страшно пести време.
Аз съм си доста мързелив, но когато става въпрос за готвене (а това ми доставя интелектуално, емоционално и естетическо удоволствие) не мисля за загубеното време.
Но повечето домакини цедят всяка секундичка, за да имат повече време за себе си.
За какво става дума?
Измиваме и оставяме да се отцеди добре зеленчукът за салата (Ути Бъчваров демонстрира скоро една центрофуга за подсушаване на такъв зеленчук, но едва ли всеки може да си позволи подобен уред, макар че едва ли е чак толкова скъп...).
Говорим за количеството зеленчук, което преценяваме, че ще ни бъде необходимо за цялата седмица.
Когато решим, че зеленчукът се е подсушил достатъчно го нарязваме по вкуса си - по-наедро или по-надребно. Всеки си има пристрастия...
Правим си комбинацията от пресни зеленчуци (без домати и краставици!) и я объркваме в голям съд, например легенче.
Така може да се съхрани в хладилник поне 3 дни в свежо състояние. Но ако искаме да издържи една седмица, просто я объркваме с известно количество
зехтин или олио (което предпочитате). Разбърквате много добре, за да се омазни равномерно.
Слагате в хладилник като покривате с капак или стречфолио и всеки ден вземате количество, достатъчно за нуждите ви.
Като правите салатата, пренебрегвате факта, че сте сложили малко мазнина в началото и добавяте достатъчно количество, разбърквате
и едва тогава посолявате и слагате киселина - различните видове оцет или лимонов сок.Така, с малко труд и то наведнъж, ще имате перфектно приготвена и свежа салата през цялата седмица.