Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 09 Дек, 2019 11:19 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 21 Юли, 2008 9:55 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Предполагам, че на много от вас ви се е случвало да си купите плодове и зеленчуци от пазара или супермаркета и да ги приберете в хладилника в найлоновите пликчета, с които са донесени вкъщи. За един-два дена на зарзавата нищо няма да му стане, но след това започва да загнива.

Решението е много просто - всичко се прибира в хартиени пликове. Аз ги правя от едностранно принтирани непотребни листове формат А4 (по-големи не влизат в отделението за зеленчуци, а и ако са много нагъсто наблъскани зеленчуците, по-трудно циркулира въздухът между тях).

За един плик: взимат се два листа едностранно принтирана хартия А4 и малко лепило (може да се свари от брашно или нишесте, така ще е безвредно). Мързелив вариант - телбод.

Три от външните ръбове на листа се намазват с лепило, откъм бялата страна, отгоре се слага другия лист така, че да съвпадне бяло с бяло. Така отвътре пликът е бял и мастилото не влиза в досег с храната.
Отвън пликът е "принтиран", но все някъде има място да се надпише с цветен молив или маркер, за да се знае, какво има в него.

От наполовина по-малки листове или от прегънат на две А4 се правят пликчета за зелени подправки или неща, които се купуват в малки количества - джинджифил на корени, стар чесън или люти чушлета например.

Пликовете се използват многократно, докато не се скъсат или намокрят.

Забравих да уточня, че е желателно зеленчуците да се забършат със суха кърпа или салфетка преди да се приберат в плик.

Приятно зеленчуко- и плодосъхранение! :horn:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юли, 2008 6:59 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Приятно зеленчуко- и плодосъхранение! :horn:


Чудесна отвсякъде идея! :clap:
Единствено обемът ми се струва нещо мъничък...
Как ще сложиш в размер А4 без странични разширения голяма маруля?
Най-много да влезе връзка репички.
Но идеята е много ценна и веднага ще я приложа. Благодаря!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юли, 2008 4:13 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Страхотна идея!! Благодаря!
Събуди стари спомени за хартиени кесии в плод-зеленчука.... Ех, дано някой ден се върне тази хубава "традиция"...
А дотогава - непотребна принтерна хартия и телбод (от мързеливите съм ;))


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юли, 2008 5:46 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Юни, 2008 12:53 pm Съб
Мнения: 43
Location: София
Аз всичко съхранявам в съдовете тапервер.Живота на продуктите се удължава 3-4 пъти.Например - нарязана маруля съхранявам 5-7 дни ; измит и нарязан магданоз - повече от 10 дни и т.н. :!: :!: :!:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юли, 2008 9:37 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Това е много практичен съвет, особено за мерудиите. Но като си купиш хладилник "Но Фрост", ще видиш, че зеленчуците се съхраняват много добре в съответното чекмедже. Има възможност да се регулира и влажността вътре.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юли, 2008 1:16 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
kristi написа:
Но като си купиш хладилник "Но Фрост", ще видиш, че зеленчуците се съхраняват много добре в съответното чекмедже.
Освен, че книжните торби предпазват плодовете и зеленчуците, торбичките предпазват хладилника от замърсяване. В БГ често плодовете и зеленчуците се продават прилично замърсени с кал.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юли, 2008 4:12 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Готин, за марули не ми е хрумвало - рядко държа такива в хладилника. Предпочитам да ги накисна във вода или да си режа по няколко листенца преди консумация направо от саксията.
Иначе едно пакетче А4 спокойно събира кило и нещо зарзават.

Кристи, има една функция, биофреш, която доста вдига цената на хладилника, но пък за сметка на това се смята, че продуктите се съхраняват по-дълго свежи. Засега ще се задоволя само с нофрост и хартиени кесии ;)

Рени55, нямам нищо против самите съдове, но наичинът, по който се предлагат е, меко казано, отблъскващ. А и да отделя цяла кутия място за три стръка магданоз?


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юли, 2008 9:24 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
biskvitka написа:
Кристи, има една функция, биофреш, която доста вдига цената на хладилника, но пък за сметка на това се смята, че продуктите се съхраняват по-дълго свежи. Засега ще се задоволя само с нофрост и хартиени кесии ;)

Рени55, нямам нищо против самите съдове, но наичинът, по който се предлагат е, меко казано, отблъскващ. А и да отделя цяла кутия място за три стръка магданоз?


Бисквитке, моят хладилник е само но фрост и зеленчуците се съхранявт добре. Не съм се замисляла за замърсяването, защото тук няма кал по тях.

A що се отнася до Tupperware, съм върл противник. Не че не са качествени, но са безобразно скъпи. Има други марки, например Curver, които не им отстъпват по качество и са на по-човешки цени. Веднъж бях на едно събрание Тupperware и едвам се сдържах да не кажа какво мисля (а то не беше хич ласкаво) за тази марка.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB