Предполагам, че на много от вас ви се е случвало да си купите плодове и зеленчуци от пазара или супермаркета и да ги приберете в хладилника в найлоновите пликчета, с които са донесени вкъщи. За един-два дена на зарзавата нищо няма да му стане, но след това започва да загнива.
Решението е много просто - всичко се прибира в хартиени пликове. Аз ги правя от едностранно принтирани
непотребни листове формат А4 (по-големи не влизат в отделението за зеленчуци, а и ако са много нагъсто наблъскани зеленчуците, по-трудно циркулира въздухът между тях).
За един плик: взимат се два листа едностранно принтирана хартия А4 и малко лепило (може да се свари от брашно или нишесте, така ще е безвредно). Мързелив вариант - телбод.
Три от външните ръбове на листа се намазват с лепило, откъм бялата страна, отгоре се слага другия лист така, че да съвпадне бяло с бяло. Така отвътре пликът е бял и мастилото не влиза в досег с храната.
Отвън пликът е "принтиран", но все някъде има място да се надпише с цветен молив или маркер, за да се знае, какво има в него.
От наполовина по-малки листове или от прегънат на две А4 се правят пликчета за зелени подправки или неща, които се купуват в малки количества - джинджифил на корени, стар чесън или люти чушлета например.
Пликовете се използват многократно, докато не се скъсат или намокрят.
Забравих да уточня, че е желателно зеленчуците да се забършат със суха кърпа или салфетка преди да се приберат в плик.
Приятно зеленчуко- и плодосъхранение!