Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Апр, 2024 2:11 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Ное, 2008 10:17 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Значи докарахме отговора: Обличаме един космонавтски костюм, в краен случай заменен с дебел, зимен гащеризон, скьорски очила, шапка, ръкавици. След това взимаме готовия качамак, във висока тенджера, с дълга бъркалка, може и точилка (на мен не ми е особено удобна обаче) и за много кратко време сготвяме любимото ядене. Според мен повече време ще отнеме обличането, но пък така ще предпазим нежните си крайници от изгаряне (главата също е крайник, нали :) ).
Има и по-кратко решение на проблема, което аз често практикувам: Карам Мацин да направи качамака, той вече се е специализирал и се справя бързо и без изгаряния, само дето има много за чистене после. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 10:42 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Маца написа:
Има и по-кратко решение на проблема, което аз често практикувам: Карам Мацин да направи качамака,

Е това е наистина май най доброто и безопасно решение. :) Ще го пробвам.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Ное, 2008 3:01 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
У нас качамакът е на голяма почит.В албума ми има снимка на една тава с тази вкусотия.Качамакът,по детските ми спомени,се прави от грис!От брашното се получава царевична каша,а качамакът трябва да е гъст,но пухкаф.Грисът,който се продава в момента е много хубав,защото имам спомени как дядо,лека му пръст,ходеше на мелница или даваше царевица на някой с ярмомелка,да му смелят за качамак,при което люспиците в основата на царевичното зърно се "издухваше" предварително от смляното,иначе при варенето трябваше да се "отпенва".И моята баба го готвеше,като сипваше по малко брашно във врящата вода и бъркаше непрекъснато и енергично с дълга дървена лъжица,но аз го готвя по моя,измислена технология,точно за да не бъркам прекалено и да не хвърчи из цялата кухня като току-що изригнал вулкан.Значи,в една от първите български тефлонови тенджери,но вече без тефлона,сипвам половинката от пакетчето,слагам лъжица сол,наливам гореща вода,колкото два пъти обема на брашното в тенджерата,разбърквам добре и мятам на газовия котлон.Като поври 3-5 минутки,започвам енергично да бъркам,докато започне да се отлепя от съда,което става много бързо,и веднага го изсипвам в тавичката върху натрошеното сирене.Какво ще слагате отгоре,освен сиренето,си решавате вие! :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB