Всяко от морските мекотели има различна структура. Сепията и калмара обаче са почти еднакви на външен вид. Разликата помежду им е по-скоро във вкусовите им качества и крехкостта на месото им. Калмара по принцип е по-жилав от сепията.
И така, процесът на почистване отнема доста време и търпение, но резултатът си заслужава;-)
Стъпка 1-ва. Взимаме сепията и намираме кокала, който се намира по дължина на гърба ѝ.
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies01.jpgКокалът е онова малко острие, което се вижда в горната част на тялото, както то се вижда на снимката.
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies02.jpgСтъпка 2-ра. Прихващаме го и го издърпваме, така че да излезе целия. Проверяваме дали изваденият кокал има дължина същата с тази на сепията. Ако при ваденето кокалът се е счупил и част от него е останал вътре, ще трябва почти дялкайки вътрешностите на мекотелото да отстраните останалата част. В противен случай се пригответе да похапнете неприятно "хрупкава" сепия;-)
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies03.jpgСтъпка 3-та. Ред е на главата. Прихващаме я с едната си ръка, докато с другата хващаме здраво сепията откъм дупката в другия край на тялото ѝ. Издърпваме. Главата трябва да излезе заедно с червата.
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies04.jpghttp://www.postokano.gr/files/u6/soupies05.jpghttp://www.postokano.gr/files/u6/soupies06.jpgСтъпка 4-та. Ред е на кожата на сепията. Откъм отвора на тялото и кръговидно около него започваме търкайки внимателно с пръсти, докато кожата започне да се бели. Когато част от кожата бъде вече "повдигната", я прихващаме здраво и дърпаме в посока към главата, все едно белим банан. Накрая отстраняваме останалата кожа и от останалите части на тялото.
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies07.jpghttp://www.postokano.gr/files/u6/soupies08.jpghttp://www.postokano.gr/files/u6/soupies09.jpgСтъпка 5-та. С нож или готварска ножица, изрязваме пипалата и очите. Ще ги добавим и тях към ястието, което ще приготвим.
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies12.jpgСтъпка 6-та. Готвим;-)
Бележка:
Замразените морски дарове са почистени. Те не изискват нищо друго, освен добро измиване със студена вода. Когато ги размразяваме е добре да не престоят повече от час извън камерата, след което пристъпваме към измиването им.