Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:10 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Апр, 2011 9:23 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
Всяко от морските мекотели има различна структура. Сепията и калмара обаче са почти еднакви на външен вид. Разликата помежду им е по-скоро във вкусовите им качества и крехкостта на месото им. Калмара по принцип е по-жилав от сепията.
И така, процесът на почистване отнема доста време и търпение, но резултатът си заслужава;-)

Стъпка 1-ва. Взимаме сепията и намираме кокала, който се намира по дължина на гърба ѝ.

http://www.postokano.gr/files/u6/soupies01.jpg

Кокалът е онова малко острие, което се вижда в горната част на тялото, както то се вижда на снимката.

http://www.postokano.gr/files/u6/soupies02.jpg

Стъпка 2-ра. Прихващаме го и го издърпваме, така че да излезе целия. Проверяваме дали изваденият кокал има дължина същата с тази на сепията. Ако при ваденето кокалът се е счупил и част от него е останал вътре, ще трябва почти дялкайки вътрешностите на мекотелото да отстраните останалата част. В противен случай се пригответе да похапнете неприятно "хрупкава" сепия;-)

http://www.postokano.gr/files/u6/soupies03.jpg

Стъпка 3-та. Ред е на главата. Прихващаме я с едната си ръка, докато с другата хващаме здраво сепията откъм дупката в другия край на тялото ѝ. Издърпваме. Главата трябва да излезе заедно с червата.

http://www.postokano.gr/files/u6/soupies04.jpg
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies05.jpg
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies06.jpg

Стъпка 4-та. Ред е на кожата на сепията. Откъм отвора на тялото и кръговидно около него започваме търкайки внимателно с пръсти, докато кожата започне да се бели. Когато част от кожата бъде вече "повдигната", я прихващаме здраво и дърпаме в посока към главата, все едно белим банан. Накрая отстраняваме останалата кожа и от останалите части на тялото.

http://www.postokano.gr/files/u6/soupies07.jpg
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies08.jpg
http://www.postokano.gr/files/u6/soupies09.jpg

Стъпка 5-та. С нож или готварска ножица, изрязваме пипалата и очите. Ще ги добавим и тях към ястието, което ще приготвим.

http://www.postokano.gr/files/u6/soupies12.jpg

Стъпка 6-та. Готвим;-) :wave:

Бележка:
Замразените морски дарове са почистени. Те не изискват нищо друго, освен добро измиване със студена вода. Когато ги размразяваме е добре да не престоят повече от час извън камерата, след което пристъпваме към измиването им.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 11:38 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Много полезно! Благодаря! :)

Леко ти завиждам за местоживеенто, не съм ходила в Гърция от 2 години ( с тази ще станат 3 :() и направо ми се къъса сърцето! :(

Добре дошла и от мен! :YY:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB