Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 28 Окт, 2020 12:22 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Май, 2009 3:01 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2009 2:12 am Нед
Мнения: 3
Току що направих (случайно) жестоко откритие и сбъднах детската си мечта !
Най-гнусната работа в кухнята - беленето (за сега не сушен) чесън се извършва не с нож или специална машинка, а с... голи ръце. Хващате скилидката с двете ръце и я усуквате леко. Меката, ядлива част поддава и се деформира, а твърдата люспа се отлепя и разпуква. После е по-лесно от банан.
Ако няакой го е знаел и си мълчи, заслужава да бъде линчуван !
Зимата ще пробвам и със сушения. Вероятно нещо като при беленето на доматите - топло и студено, ще помогне.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юни, 2009 1:12 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2009 2:12 am Нед
Мнения: 3
Пуснах Google "Белене на чесън". Само на едно място беше казано - НАТОПЕТЕ ЧЕСЪНА ВЪВ ВОДА !
Това е истината ! Действа безотказно (1-2 часа).
Жалко че съм избелил хиляди, хиляди скилидки чесън за туршии, че и таратор с нож.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юни, 2009 5:09 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Напоследък у дома белим чесън с ето тази силиконова тръбичка- има страхотен ефект!
Image


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2009 10:07 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошъл, ael54!

Методът ти е много добър.

Ще си позволя едно малко съветче: защо не си намериш помощник. който да върши досадните неща вместо теб?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2009 6:09 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ael54 написа:
Пуснах Google "Белене на чесън". Само на едно място беше казано - НАТОПЕТЕ ЧЕСЪНА ВЪВ ВОДА !
Това е истината ! Действа безотказно (1-2 часа).
Жалко че съм избелил хиляди, хиляди скилидки чесън за туршии, че и таратор с нож.

Това, с натопяването на чесъна във вода съм го пуснал аз в интернет, признавам си честно.
А това, с "усукването" на скилидката може да става единствено присъвсем пресен чесън, със стара скилидка изобщо няма да подейства.
Лично аз, когато трябва да изстискам чесън (в повечето случаи предпочитам да го беля и да си го чукам в гаванка с мъничко сол, докато стане на гладка кашичка), използвам пресичка за чесън, но от няколко години се научих, че с тези пресички изобщо не е нужно да белите чесъна, слагате директно необелената скилидка и при пресоването излиза само чесънът, а люспака, както си е редно, си остава в пресичката. Много удобен начин.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2009 9:41 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2009 2:12 am Нед
Мнения: 3
biskvitka написа:
Здравей и добре дошъл, ael54!

Методът ти е много добър.

Ще си позволя едно малко съветче: защо не си намериш помощник. който да върши досадните неща вместо теб?


Здравей, biskvitke,
Трудно ли е да се сетиш, че аз сьм помощникът :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 9:10 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
тази миризма, която държи до следващия ден дори и след лудо търкане на ръцете с всякакви "гюдерии" под душа, направо ме убива... супер идея това с усукването:-)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2011 10:35 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Усукването на стари скилидки чесън става с такава гумена белачка. Може да се направи от парче по-тънък маркуч.

http://www.silit.de/silit/upload/images/article_images/250x250/0022710201.jpg


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB