Моя вариант за приготвяне на ориз е подобие на начина по който го правят китайците:
Количеството ориз се промива под течаща вода докато водата стане бистра- трудно дочаквам този момент но все пак поне 5-6 пъти го промивам.
10 мин в хладка вода след това.Изсипвам ориза в съда, в който ще се вари, като водата е в съотношение 1:3 или водата да е 1-2см над ориза.Малко олио и сол и котлона на макс. Започва да ми липсва обаче класическия котлон-тези стъклокерамични плотове постоянно поддържат някаква тяхна си зададена температура и по бавно стават нещата
В никакъв случай не го бъркам по време на варенето за да не се слепне. Като поизври водата и започне да бъка махам тенджерата и на студено да изстине, като по възможност го изсипвам в разлят съд.
Метода с пържене до "стъклено" нещо не го предпочитам..