Липовите листа се берат от прорастналите отдолу, около дънера израстъци и то на място, което е относително чисто, т.е., по-далече от пътища с усилен трафик. Избират се максимално едри и, по възможност, еднакви по размер листа.
Това става около края на април до края на май. тогава листата са много фини и нежни, и едновременно с това достатъчно големи.
Значи, береш си спокойно примерно по 20 листа, следващите 20 ги обръщаш обратно, с обратната страна, така че да се отличават отделните купчинки лесно.
Преценяваш колко листа ще са ти необходими за зимата, примерно за едно готвене при 3-4-членно семейство обикновено отиват към 40 - 60 листа като се изхожда от презумпцията, че дъното на 4-литрова тенджера се покрива с около 20 средноголеми сърмички. Обикновено се прави и втори, понякога и част от трети ред.
Значи за едно готвене са ти необходими примерно 60 листа. Преценяваш колко пъти през зимата ще правиш такива сърмички. Да предположим, че ще готвиш 4 пъти, като вероятно ще правиш и лозови, и зелеви сърмички.
Значи ще трябва да си набереш около 200 - 240 листа.
Не ги миеш, само ги забърсваш (по-скоро за очистване на съвестта:)) от евентуално натрупан прах. Правиш си ги на купчинки по 20 и започваш с една солничка да ръсваш по мъничко сол между всяко листо, така че в купчинката да няма нито едно неосолено листо.
Поставяш така наредените купчинки в някакъв съд и го слагаш в хладилника за 2 дни.
През тези два дни листата омекват и леко се овлажняват, започват да издават много приятен аромат.
Между другото, тази технология е съвсем подходяща и за лозови листа.
След като поомекнат, купчинките се навиват възможно най-стегнато и се овързват със здрав конец или канап.
В този си вид, 12 "саламчета", вече можеш да решиш какво да ги правиш. Ако живееш в къща с двор можеш да ги повесиш някъде на проветриво. Издържат спокойно 2 години в този си вид. Вероятно и повече, но нямам сведения...
Ако си в апартамент, разбира се - във фризера. Не заемат практически никакво място, защото обикновено запълват дупки между по-едрите продукти.
Така можеш да си направиш и лозови листа. Без да се занимаваш с буркани, варене и т.н.
При необходимост ги изваждаш половин час преди да готвиш, оставяш ги да се поотпуснат на открит въздух и накрая просто ги измиваш от солта с хладка вода. Повече не им е необходимо, стават като пресни.