[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Относно соленето при готвене
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Окт, 2020 3:42 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 26 Апр, 2005 8:31 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Много често са ми задавали такъв въпрос "Кога трябва да се соли яденето или супата при готвене.
Ще се опитам да отговоря конкретно на този въпрос, оформяйки отговорът си като отговор към въображаема събеседничка... :)

"Това е изключително мъдър въпрос...
За такива въпроси при разговори по радиото и телевизията обикновено се казва от водещия: "Много ви благодаря за този въпрос!".
Отговорът не е категоричен в никоя посока.
Различните ястия се солят по най-различно време, но в повечето случаи се предпочита това да става по средата на готвенето или към края.
Точна рецепта затова няма, защото всичко зависи от самото ястие, от съставките му, затова и няма универсална рецепта за соленето, а се процедира конкретно за всяко ядене.
Например, боб се соли 10-15 мин. преди да го свалиш от огъня, но преди да сложиш доматите.
Ако в супата, която ще готвиш се слага предварително задушен в мазнината лук и/или моркови , част от солта се слага когато задушаваш лука и/или морковите, а останалата част се слага към средата на варенето.
Просто универсална рецепта няма, а има правила и съвети за всяко отделно ядене.
За бегъл пример ще ти дам зелената салата - ако нарежеш салатата както си му е редът (или я накъсаш, както е модерно сега...) и сложиш солта най-напред, а след това другите подправки, бъди сигурна, че до 10 мин. салатата ти ще плува в сок.
Но ако постъпиш малко по-интелигентно - ако най-напред сложиш на салатата олиото или зехтина, объркаш я добре, така че да се омазни добре, след това добавиш оцета или лимоновия сок, пак разбъркаш и накрая сложиш солта, то бъди сигурна, че такава салата ще пусне съвсем мъничко сок и ще бъде свежа часове.
Аз практикувам това правило от много години, дори го "изнудвам" да ми върши работа за по-дълго време...
Значи, правя в малко легенче голямо количество зелена салата, но я обърквам само с мазнината и лимонов сок. Прехвърлям я в огромна купа с някакъв капак и я слагам в хладилника.
Когато ми се наложи, вземам само това, количество, което ще се изяде и го подправям със солта. Така имам зелена салата поне за 4-5 дни без да се занимавам всеки ден с миене, почистване и рязане на ситно...
Какво ли не прави мързелът...

"Бессердечная женщина и безмозглый мужчина в любом деле приходят к одинаковому результату".


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Апр, 2005 10:23 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
За соленето - аз винаги слагам сол по усет - на върха на пръстите и това за мен е най- добрия начин да намеря вярното количество сол. Няколкото изброени правила много ми харесаха и ще се възползвам (особено за салатата!) . За боба обаче няма как - кисна, варя в тенджерата под налягане без сол (иначе ставал бавно) и чак след сваряване мога да отворя тенджерата и да добавя малко сол и олио. След това варя само няколко минути, защото прозрачността на водата се губи, а това явно буди подозрение в някои злояди членове на семейството. Особено се забавлявам като видят някой морков или чушка и питат подозрително какво е това. - Морков - отговарям - чушка... :lol: .
"Бессердечная женщина и безмозглый мужчина в любом деле приходят к одинаковому результату". Ха ха ха!!!- Леле, Gotin, - това много ми хареса! :lol: :lol: :lol: .


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Апр, 2005 9:46 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Jasen написа:
За соленето - аз винаги слагам сол по усет - на върха на пръстите и това за мен е най- добрия начин да намеря вярното количество сол. Няколкото изброени правила много ми харесаха и ще се възползвам (особено за салатата!) . За боба обаче няма как - кисна, варя в тенджерата под налягане без сол (иначе ставал бавно) и чак след сваряване мога да отворя тенджерата и да добавя малко сол и олио. След това варя само няколко минути, защото прозрачността на водата се губи, а това явно буди подозрение в някои злояди членове на семейството. Особено се забавлявам като видят някой морков или чушка и питат подозрително какво е това. - Морков - отговарям - чушка... :lol: .
"Бессердечная женщина и безмозглый мужчина в любом деле приходят к одинаковому результату". Ха ха ха!!!- Леле, Gotin, - това много ми хареса! :lol: :lol: :lol: .


Аз съвсем умишлено не коментирах готвенето на боб, защото винаги го готвя в тенджера под налягане, а това е малко по-особена технология, в смисъл по-нестандартна като готвене, затова и правилата за нея са по-различни от установените... Бобът го готва почти точно като тебе. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB