Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Апр, 2024 2:18 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Мерни единици
Сготвено на: 07 Май, 2005 10:33 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Както споменах в другата тема по въпроса, проблемът е, че всеки автор посочва свои мерки за различни обеми, Объркването става пълно, когато се включат отвъдконтиненталните и имперските мерки и теглилки. Съществуват т.нар. течни унции, които са за обем (която в тегловен еквивалент на водата е около 30 грама), и унции за тегло като една унция за тегло е приблизително равна на 28 грама. Така че, 5 унции месо са 140 грама месо, а не 140 мл месо :lol:.

Другият голям проблем е, че разликата в обема, формата и големината на различни чаени и супени е толкова голяма, че практически универсален конвертор не може да бъде направен. Въпреки това има две правила при тях:
1.Американската супена лъжица е равна на три чаени лъжички (Да внимават американските майки като слагат захар в чая)
2.В континенталната кухня това съотношение е приблизително 1:2

Предлагам на вниманието ви един аптекарски сайт (там точността е от жизнена важност;)) от САЩ.

Един много популярен и безплатен източник на информация с инфо по темата.

Това го пускам, защото има такива мерни единици за тегло, за които не съм и чувал (а имам самочувствието, че съм чувал за доста)

Официалната позиция на канадското министерство на земеделието и горите за мерките

Още нещо по въпроса, "за да бъде мъката пълна", както казва местния канибал:grill:


Last edited by MR.LAZY on 07 Май, 2005 6:39 pm Съб, edited 2 times in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Мерни единици
Сготвено на: 07 Май, 2005 12:47 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Леле мале, каква лавина отприщих! Много се извинявам... :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Мерни единици
Сготвено на: 07 Май, 2005 1:52 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Леле мале, каква лавина отприщих! Много се извинявам... :oops:

Напротив, мисля че темата е много важна. Чудя се как не сме го дискутирали по-рано тоз въпрос:?:

Пък и българските американци да могат да си готвят БГ манджи. Иначе представяш ли си БГ баница в САЩ:

8 унции кори за баница
10 унции сирене Фета
1/2 чаша масло
............................
...........................
............................
.....се изпичат на 425 °F (4 степен на газовата печка)...
............................
............................
Консумирате баницата с един пинт бира. А, сега?!?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB