Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:33 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Мерни единици
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:32 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Ето един сайт.

А ето и тези които аз имам от бг-мама ;)

МЕРКИ С ЧАЕНА ЧАША
Брашно 130 г
Вода 200 мл.
Грис 160 г
Галета 130 г
Захар на пясък 200 г
Захар пудра 180 г
Кисело мляко 200 г
Прясно мляко 220 г
Леща 200 г
Фасул зрял 150 г
Масло растително 180 г
Масло краве 210 г
Маргарин 240 г
Мас 240 г
Нишесте 125 г
Ориз 220 г
Орехови ядки цели 110 г
Орехови ядки счукани 130 г
Орехови ядки смлени 70 г

МЕРКИ С КАФЕЙНА ЧАШКА
Брашно 50 г
Грис 70 г
Галета 60 г
Доматено пюре 80 г
Захар на пясък 70 г
Захар пудра 60 г
Кисело мляко 80 г
Прясно мляко 80 г
Какао 30 г
Леща 70 г
Фасул зрял 70 г
Масло растително 50 г
Масло краве 75 г
Маргарин 60 г
Мас 70 г
Нишесте 40 г
Ориз 80 г
Орехови ядки цели 40 г
Орехови ядки очукани 50 г
Орехови ядки смлени 25 г
Стафиди 60 г
Вода 75 г

МЕРКИ СЪС СУПЕНА ЛЪЖИЦА
Брашно 10 г
Грис 12 г
Галета 12 г
Доматено пюре 40 г
Желатин 15 г
Захар на пясък 20 г
Захар пудра 18 г
Кисело мляко 20 г
Прясно мляко 15 г
Какао 15 г
Лютеница 20 г
Масло растително 20 г
Масло краве 40 г
Маргарин 50 г
Мас 50 г
Нишесте 20 г
Ориз 30 г
Оцет 10 г
Орехови ядки очукани 20 г
Орехови ядки смлени 7 г
Сол 15 г
Стафиди 25 г
Червен пипер 12 г
Вода 20 г

МЕРКИ СЪС ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА
Брашно 3 г
Грис 7 г
Галета 6 г
Доматено пюре 20 г
Желатин 6 г
Захар на пясък 10 г
Захар пудра 5 г
Кисело мляко 8 г
Прясно мляко 6 г
Кимион 1 г
Ким 1 г
Канела 1 г
Какао 5 г
Копър сушен 1,5 г
Кафе еспресо 2 г
Кафе смес 5 г
Лютеница 7 г
Масло растително 5 г
Масло краве 7 г
Маргарин 10 г
Мас 20 г
Нишесте 10 г
Ориз 10 г
Оцет 5 г
Орехови ядки очукани 10 г
Орехови ядки смлени 5 г
Сол 5 г
Сода бикарбонат 7 г
Стафиди 12 г
Червен пипер 5 г
Чер пипер смлян 1 г
Чубрица 2 г
Джоджен 2 г
Вода 5 г

ДРУГИ ПРАКТИЧНИ МЕРКИ
Кашкавал — колкото кибритена кутийка около 30 г
Сирене — колкото кибритена кутийка около 30 г
Мая — колкото бучка захар около 12 г
Мая — колкото голям орех около 20 г
1 щипка (сол, захар, брашно,чер и червен пипер) 1 г
1 шепа ориз около 50 г
1 шепа сол около 80 г
1 шепа жито около 55 г
Масло — колкото яйце около 50 г
1 бучка захар около 6 г
1 яйце около 50 г
1 чушка около 50 г
1 домат около70-100 г
1 картоф около40-100 г
1 морков около 30-40 г
1 малка глава лук 30-40 г
1 голяма глава лук 100 г




в USA---------- в Канада---------- в Европа

1 ounce---------- 30 грама-------- 30 грама
2 ounce---------- 55 грама-------- 60 грама
3 ounce---------- 85 грама-------- 90 грама
4 ounce--------- 115 грама------- 125 грама
8 ounce--------- 225 грама------- 225 грама
16 ounce-------- 455 грама------- 500 грама (1/2 килограм)

1 ounce = 28.35 grams
1 pound = 453.59 grams
1 gram = 0.035 ounce
100 grams = 3.5 ounces
1000 grams = 2.2 pounds
1 kilogram = 35 ounces
1 kilogram = 2.2 pounds


 Profile  
 
 Рецепта: Мерни единици
Сготвено на: 07 Май, 2005 10:33 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Както споменах в другата тема по въпроса, проблемът е, че всеки автор посочва свои мерки за различни обеми, Объркването става пълно, когато се включат отвъдконтиненталните и имперските мерки и теглилки. Съществуват т.нар. течни унции, които са за обем (която в тегловен еквивалент на водата е около 30 грама), и унции за тегло като една унция за тегло е приблизително равна на 28 грама. Така че, 5 унции месо са 140 грама месо, а не 140 мл месо :lol:.

Другият голям проблем е, че разликата в обема, формата и големината на различни чаени и супени е толкова голяма, че практически универсален конвертор не може да бъде направен. Въпреки това има две правила при тях:
1.Американската супена лъжица е равна на три чаени лъжички (Да внимават американските майки като слагат захар в чая)
2.В континенталната кухня това съотношение е приблизително 1:2

Предлагам на вниманието ви един аптекарски сайт (там точността е от жизнена важност;)) от САЩ.

Един много популярен и безплатен източник на информация с инфо по темата.

Това го пускам, защото има такива мерни единици за тегло, за които не съм и чувал (а имам самочувствието, че съм чувал за доста)

Официалната позиция на канадското министерство на земеделието и горите за мерките

Още нещо по въпроса, "за да бъде мъката пълна", както казва местния канибал:grill:


Last edited by MR.LAZY on 07 Май, 2005 6:39 pm Съб, edited 2 times in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Мерни единици
Сготвено на: 07 Май, 2005 12:47 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Леле мале, каква лавина отприщих! Много се извинявам... :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Мерни единици
Сготвено на: 07 Май, 2005 1:52 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Леле мале, каква лавина отприщих! Много се извинявам... :oops:

Напротив, мисля че темата е много важна. Чудя се как не сме го дискутирали по-рано тоз въпрос:?:

Пък и българските американци да могат да си готвят БГ манджи. Иначе представяш ли си БГ баница в САЩ:

8 унции кори за баница
10 унции сирене Фета
1/2 чаша масло
............................
...........................
............................
.....се изпичат на 425 °F (4 степен на газовата печка)...
............................
............................
Консумирате баницата с един пинт бира. А, сега?!?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB