Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Юни, 2018 9:31 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Фев, 2011 6:43 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
В пловдивския LIDL открих, че са заредили с нещо интересно - кускус, немско производство, в кутии по 1 кг., изработен на базата на грис от твърда пшеница. Според описанията 75 г. от кускуса се залива (!) със 115 мл. вряла вода и се захлупва с капак и кърпа под него за 5-8 мин., което е изключително близо до истинския арабски кускус...
Пиша това, защото от много години има вакуум на нашия пазар за този продукт. Това, което се продава за кускус открай време у нас, всъщност е паста, оформена на топченца... И винаги е бил далеч от истинския кускус.
Не съм го пробвал още, но сигурно с този кускус вече ще може да се направи истинското Табуле, а не да се имитира със сварен булгур... :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Фев, 2011 11:02 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Дозата за кускyса е 1 част кускус - 2 части вряла вода. Трябва да се сложи в тава на тънък слой на дъното, за да се обработи по-лесно, след като попие водата. Взима се малко по малко, след като е изстинал, и се разтърква между дланите, за да се разделят топчетат кускус. Повтаря се втори път, след като сложите малко зехтин.
Но истинският начин за приготвяне е на пара. Става за по-дълго време, но качеството на крайния продукт е значително по-добро.

И една забележка. Оригиналното табуле произхожда от Ливан и се прави с булгур и много магданоз. Табyлето с кускус е западно-средиземномоски вариант, създаден за да допада на вкуса на населението на Магреб, където булгур се консумира много по-рядко.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Мар, 2011 1:29 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Кристи, може ли още инфо за кускуса, защото си купих един от арабските магазини и сега се чудя как по-интересно да го направя.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Мар, 2011 10:34 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Мацо, май в темата за кускyса доста подробно е обяснено как се приготвя. Питай конкретно какво не ти е ясно, за да ти отговоря. А ако искаш да готвиш арабски кускус със зеленчуци, няма нищо по-лесно. Трябват ти агнешко месо (или пиле), лук, домати, моркови, тиквички, ряпа, патладжан, тиква (по желание), зеле, кориандър, магданоз, шафран, сол и черен пипер. Май ще трябва да напиша рецептата. Но утре, защотo сега трябва да се занимая с най-малката щерка. Ако ще правиш табуле - рецепти всякакви. А Миш знае точно как се търкаля кускyса, защото е гледала демонстрация. Ако има време, може да ти обясни и преди мен.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Мар, 2011 4:26 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Мерси Кристи:)
Ще чакам рецептата за арабски кускус със зеленчуци с нетърпение.
Вчера го търкалях по твоето описание и по една друга рецепта в мрежата и го направих на пара. И толкова се бях ентусиазирала, че в последния момент се сетих, че гол кускус никой няма да яде, та се наложи да спретна един бърз пилешки сос:)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2011 5:42 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 03 Юни, 2011 5:12 pm Пет
Мнения: 7
Location: в сърцето на града
мерси за темичката :) Полезнотийка за мен


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB