ЗЕЛЕН ФАСУЛ ЯХНИЯ
======================
Продукти:
1 кг. зелен фасул, от онзи, широкия, жълтия (pls, кажете как се казва, че да не се излагам повече...),
4 с.л. олио,
1 голяма глава лук,
1 пълна ч.л. червен пипер,
4-5 скилидки чесън,
2 средни домата,
1/4 вр. магданоз,
1 с.л. брашно,
150 гр. сирене,
2 яйца или 2 жълтъка.
Приготвяне:
Най-напред се подготвят продуктите, за да ни е по-лесно и бързо готвенето.
Зеленият фасул се измива и почиства от крайщата с ножче.
Аз от много дълго време съм възприел да чупя на ръка зелен фасул и гъби, така че, начупваме зеления фасул

...
Почистваме и нарязваме на ситно главата лук.
Бланшираме и обелваме доматите и ги нарязваме на ситни кубчета или ги настъргваме.
Яйцата (по-добре жълтъците...) се разбиват с брашното.
Сиренето се намачква с вилица колкото да се разтроши и се добавя към яйцата.
Чесънът се смачква с пресичка за чесън.
В тенджерата, в която ще се готви се изсипва олиото и се загрява.
Добавя се нарязаният на ситно лук и се посолява с 1/2 ч.л. сол.
Пържи се докато стане златист.
Сваля се за малко от огъня и се слага лъжичката червен пипер, разбърква се изсипват се доматите, разбъркват се и се долива 1/2 ч.чаша вода.
Добавя се и почистеният зелен фасул, обърква се, добавя се още вода, така че почти да стигне нивото на зеления фасул и се оставя да заври.
Огънят се намалява и се оставя да къкри на слаб огън до пълното му сваряване.
5 минути преди да се свали от огъня се застройва с приготвената застройка като се сипва на няколко пъти по малко сок от яхнията (може заедно с парченца зелен фасул), разбърква се, за да се темперира и се връща обратно в тенджерата, като се бърка внимателно, но енергично, за да не се пресече яйцето (ако ползвате само жълтък опасността е по-малка).
Добавя се чесънът и ситнонарязаният магданоз, разбърква се няколко пъти за авторитет и се сваля от огъня.
Оставя се да изстине напълно.
Яхнията се поднася студена като преди поднасянето се поръсва със ситнонарязан магданоз.
Забележка: Трябва да се внимава за употребената сол при готвенето, за да не се пресоли след добавяне на застройката с доста голямо количество сирене.
[hide] Яхнията е силно доказателство, че и вегетарианците могат да бъдат (и твърде често са) чревоугодници

...
Алеко за всеки случай да се презастрахова с пилешка пържола алангле и 2 татарски нервозни кюфтета.
Казвам го с най-подлото намерение като опита от яхнията да погледне с едва скрито презрение към храната от мускули на убити животни...

[/hide]