Rus0koska написа:
ами не точно. има го в различни размери.моя е с диаметър на среден тиган

. правят го грънчарите. няма стени. само съвсем леко е издигнато по края. и много евтино. моя беше 3 лева. Оф дано да се сетиш

Малко доуточнение - истинският родопски сач се прави от неизпечена глина, преди ползване се загрява лего и се намазва с мазнина. Когато това е направено правилно не се налага да се слага често мазнина при правенето на катми.
Обаче това неизпичане се отразява силно на здравината - по-трошливи са от изпечените.
Дъното (то всъщност е само едно дъно с ръбчета) трябва да е поне 2 см. дебело.
Аз доста отдавна се отказах да ползвам такова нещо когато ми се подпали и се разтроши. Затова ви предупреждавам да не го ползвате на газов котлон.
отвенето на сач наистина е много чаровен начин, защото при това много дебело дъно топлината е съвършено равномерно разпределена.
Затова на сач стават перфектно катми и други подобни вкусотии.
Между другото - оригиналните катми се правят от смес прясно и кисело мляко.